Tukevatko tavoitteesi onnellisuutta?

Olen jo pidemmän aikaa miettinyt elämäni ”tarkoitusta” ja sitä, että mitkä asiat tekevät minut onnelliseksi.

Haluan asettaa itselleni tavoitteita. En kuitenkaan mitä tahansa tavoitteita, vaan sellaisia, jotka tuovat elämälleni enemmän onnellisuutta. Yritän pitää tämän mielessä sekä ura-, että uran ulkopuolisten tavoitteiden asettamisessa.

Kuulostaa hyvältä eikö?

Ehkä helpommin sanottu kuin tehty. Onnellisuus ja siihen tähtääminen voi helposti tuntua abstraktilta. Joskus voi olla jopa vaikea ymmärtää mitkä asiat elämässä lisäävät onnellisuutta ja mitkä tekevät meidät epäonnelliseksi.

Tavoitteletko asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi?

Tehdäänpä pieni testi. Testataan miten tavoitteesi tukevat sinua onnellisuuden saavuttamisessa.

Malesialaisen kirjailijan Vishen Lakhianin mukaan tavoitteet voidaan jakaa kolmeen kategoriaan: kokemukset, kasvu ja muiden auttaminen. Ota siis kynä ja paperia esille ja vastaa alla oleviin kysymyksiin.

1. Mitä kokemuksia haluat elämässäsi kokea?

“Jos ajalla ja rahalla ei ole väliä, etkä tarvitse kenenkään hyväksyntää, mitä kokemuksia sielusi himoitsee?” Vishenin mukaan neljä eri osa-aluetta elämässä liittyvät vahvasti elämän kokemuksiin:

 • Rakkaus suhteet
 • Ystävyydet
 • Seikkailut
 • Ympäristö
2. Miten haluat kehittyä ihmisenä?

“Jotta saat kokea yllä mainittuja kokemuksia, mitä asioita voisit elämässäsi kehittää?”

Tätä kysymystä olen viime vuosina kysynyt itseltäni useamman kerran. Ymmärsin oikeasti vasta pari vuotta sitten miten vahvasti onnellisuuteni liittyy henkilökohtaiseen kehitykseen. Tavoite omassa kehityksessä ei ole päästä tiettyyn määränpäähän, vaan nauttia siitä että saamme kehittyä ja kasvaa koko elämämme ajan. Vishenin mukaan tähän liittyy seuraavat osa-alueet:

 • Terveys ja kunto
 • Intellektuelli elämä
 • Taidot
 • Henkinen elämä
3. Miten haluat auttaa muita?

“Jos olet saanut kokea ja kasvaa omien tahtojesi mukaan, miten voit vastapalveluksena auttaa muita?”

Dalai Laman mukaan; kun autamme muita ihmisiä saavuttamaan onnellisuuden tunteen, edistää tämä myös omaa onnellisuuttamme. On hyvä muistaa miten suuri vaikutus ihan pienilläkin eleillä voi olla muiden ihmisten elämään. Vishenin mukaan voit auttaa ihmisiä seuraavien osa-alueiden kautta: 

 • Ura
 • Luovuus
 • Perhe-elämä
 • Yhteiskunnallinen elämä 

Toivottavasti kysymykset ja kysymyksiin liittyvät osa-alueet auttoivat sinua syvemmin pohtimaan niitä asoita joita oikeasti haluat elämässäsi tavoitella. Vishnenin mukaan tehtävän tärkein elementti on auttaa sinua kehittämään omaa visiota, joka yhdistää haaveesi ja tavoitteesi. Elämässä on niin helppo harhautua ympäristön mielipiteiden ja odotusten mukaan, pohtimatta niitä asioita jotka ovat itselle tärkeitä. Kun tavoitteet ja haaveet yhdistyvät, koet luonnollisesti myös elämässäsi enemmän tyytyväisyyttä.

Kolme kategoriaa jotka auttavat sinua tavoitteiden asettamisessa

aseta tavoitteita elämässä jOIDEN kautta saat: 1. kokea haluamiasi asioita 2. tuntea henkilökohtaista kasvua sekä 3. auttaa muita ihmisiä heidän matkalla onnellisuuteen

Kirjoittanut: Jenny Berglund

One thought on “Tukevatko tavoitteesi onnellisuutta?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s