Missä diversiteetti, siellä menestys

Menestys ja diversiteetti kulkevat käsi kädessä. Diversiteetti on tutkitusti hyväksi liiketoiminnalle: tiimeissä, joissa on erilaisia ajattelutapoja, on enemmän luovuutta, joka johtaa parempiin tuloksiin. Itse ajattelen diversiteetin olevan liiketoiminnan lisäksi hyödyllinen myös ihmisille esimerkiksi oman osaamisen kehittämisessä.

Myös naisten osuutta erilaisissa asiantuntijarooleissa tulisi saada korkeammaksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan saman tutkinnon suorittaneet naiset päätyvät työuran alussa vähemmän vaativimpiin tehtäviin kuin miehet. Tämä luo sukupuolen välisiä eroja urakehitykseen.

Siirryin seitsemän kuukautta sitten Vainulla rekrytointitehtäviin. Se miten vähän naisia meille hakee töihin etenkin teknisiin ja myyntirooleihin, konkretisoitui minulle heti kuin isku kasvoihin. Näiden seitsemän kuukauden aikana olemme tehneet noin 30 rekrytointia, ja rekrytyistä henkilöistä vain 24% on ollut naisia. 

Urani Vainulla

Aloitin urani Vainulla Tukholmassa uusasiakashankinnan tiimissä. Olen suunnattoman kiitollinen samaan aikaan ja samassa tiimissä aloittaneista työkavereistani Jennystä ja Emmasta. Alussa teimme yhdessä kovasti töitä; raivattiin itsellemme arvostusta toimistolla ja firmassa. Toistemme tuen ja kannustuksen avulla jokaisella meistä oli 5-8 kuukauden päästä uusi rooli firman sisällä.

Saralla on jo ollut 5 eri roolia Vainu-urallaan

Muutaman kuukauden sisällä työskenneltyäni myynnissä huomasin roolin vievän minulta enemmän energiaa kuin mitä se antoi. Olin buukannut satoja tapaamisia ja tehnyt joitain kauppoja, mutta asiakastapaamiset ahdisti. Päätin ottaa asian puheeksi. Se tuntui suurelta riskiltä, sillä olin ollut firmassa vasta neljä kuukautta. Keräsin kuitenkin rohkeutta ja kerroin esihenkilölleni, että uskoin voivani tuoda enemmän pöytään toisessa roolissa, jossa vahvuuteni pääsisivät paremmin oikeuksiinsa. 

Onneksi esihenkilöni oli ymmärtäväinen ja vei asian eteenpäin. Kuukauden päästä löysin itseni meidän sales operations -tiimissä. Vastuulleni tuli keskitetty prospektointi myyntiorganisaatiolle ja myynnin järjestelmien ylläpito. Kannatti siis olla rohkea ja avata suu, sillä se vei minut urallani heti eteenpäin. 

Reilun vuoden sales operations urakoinnin jälkeen huomasin, että exceleiden vääntäminen alkoi tuntua yksinäiseltä. Tajusin, että vaikka pidän hallinnollisista työtehtävistä  ja olen äärimmäisen järjestelmällinen henkilö, minulle luontaiset vahva empatia ja ihmislähtöisyys eivät päässeet kukoistamaan jokapäiväisessä työssäni. Tiesin haluavani työskentelemään ihmisten parissa, joten pistin tuntosarvet hörölle. Henkilöstömuutosten seurauksena näin sauman HR-tiimissämme ja tarjosin apuani. Tämä kannatti, ja minulle annettiin mahdollisuus aloittaa HR-tiimissä.

Miten diversiteettiä voidaan lisätä?

Diversiteetin lisääminen ja naisten houkutteleminen myynti- ja tuotekehityspositioihin ei tapahdu pelkästään tiedostamalla muutostarpeita rekrytointirintamalla. Diversiteettityön pitää olla laajempaa ja se pitää ankkuroida firman strategiaan ja DNA:han. Meidän tulee työnantajana osata huolehtia työntekijöiden erilaisista tarpeista, joita diversiteetti tuo mukanaan. Myös työpaikan ja organisaatiokulttuurin tulee olla sellainen, jossa sekä naiset että miehet ja taustaltaan ja iältään erilaiset työntekijät viihtyvät ja pääsevät loistamaan.

Toinen tapa houkutella enemmän naishenkilöitä kiinnostumaan Vainusta työnantajana on aktiivisesti nostaa esille ja kehua työssään menestyneitä naisia sekä ulkoisessa että sisäisessä viestinnässä: näyttää maailmalle, että emme ole Mad Men -henkinen työpaikka, jossa henkseleitä paukuttavat miehet klousaavat kauppoja ja naishahmot jätetään kulisseihin. Kun ihminen etsii työpaikkaa, hän haluaa päästä osaksi huipputiimiä. Organisaatiokulttuurista on haastavaa saada todellista näytettä lyhyehkön rekrytointiprosessin aikana. 

Asia, mistä kuitenkin iloitsen on se, että meillä Vainulla on huikeita naisia johtavissa positioissa sekä kaupallisissa rooleissa että tuotekehityksessä. Tilastot kertovat, että firman korkein hitrate tapaamisesta diiliin on edelleen naispuolisen ratkaisumyyjän nimessä, ja kaksi meidän viidestä maajohtajastamme on naisia. Diversiteettityömme kannalta emme vielä pysty taputtamaan itseämme selkään, mutta emme varmastikaan ole aivan pohjalukemissa. 

Haluan ja lupaan omalla työpanoksellani tehdä kaikkeni sen eteen, että mahdollisimman eritaustaiset ihmiset haluavat hakea Vainulle töihin, ja että me myös pystymme pitämään heistä hyvää huolta. 

Sara Henriksson

HR Manager @Vainu

  Käy lukemassa Vainun avoimista työpaikoista täältä: Vainu careers

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  Connecting to %s