Vältä nämä mokat verkostoitumisessa

Haluatko päästä urasi huipulle verkostoitumalla? Jos haluat, kannattaa lukea tämä teksti.

Kun puhutaan verkostoitumisesta, monella menee luu kurkkuun. Tuntuu epämukavalta ajatella, että joudun “väkisin” tapaamaan tuntemattomia ihmisiä ja keskustelemaan heidän kanssaan. Harvat meistä tekevät verkostoitumista systemaattisesti tai ylipäätään miettivät sitä strategisena peliliikkeenä uran edistämiseksi.

Verkostoituminen on kuitenkin yksi menolipuista eteenpäin ja siitä voi oikeasti tehdä hauskaa, jos teet sitä oikein. Eiköhän siis laiteta muutama mutka suoraksi verkostoitumiseen liittyen ja vältetä ainakin seuraavat mokat.

1. Et ymmärrä verkostoitumisen merkitystä

Verkostoituminen ei pelkästään tarkoita uusien ihmisten tapaamista ja joutavaa jutustelua. Verkostoituminen edistää uraasi, se auttaa luomaan uusia ideoita, vahvistamaan itseluottamusta ja löytämään erilaisia näkökulmia asioihin.

Verkostoitumisen kautta voimme kerätä lisää upeita ihmisiä ympärillemme ja saada menolipun urallamme eteenpäin.

Jos joku tekee meihin vaikutuksen tapahtumassa tai lähestyy meitä itsevarmasti soittamalla, hän todennäköisesti tulee mieleen kun tarvitsemme vastaavaa osaajaa vaikka uuteen tehtävään tai asiakas caseen. Moni rekrytointikin perustuu suosittelulle. Ei siis kannata aliarvioida verkostoitumisen voimaa🔥

2. Et suunnittele tai mieti, kenen kanssa haluat verkostoitua

Verkostoitumista voi tehdä fiksummin niin, että suunnittelet mitä teet. Ensimmäinen strateginen peliliike on löytää ne ihmiset, kenen kanssa haluat verkostoitua. Voit kysyä itseltäsi seuraavaa:

  • Keneltä haluat oppia?
  • Kenelle voit opettaa?
  • Kenen kanssa jaatte saman ajatusmaailman?
  • Entä täysin erilaisen?
  • Kuka sinua inspiroi?
  • Mitkä asiat askarruttavat mieltäsi? Kuka voisi kertoa sinulle niistä?

Itse henkilökohtaisesti nautin siitä, että verkostoituessa tapaan seuraavia ihmisiä:

  • Ihmisiä, jotka ovat samalla alalla
  • Ihmisiä, jotka ovat täysin eri alalla
  • Ihmisiä, jotka jakavat samat kiinnostuksen kohteet
  • Ihmisiä, jotka inspiroivat minua jossain
  • Ihmisiä, joilta voin saada motivaatiota
  • Ihmisiä, jotka antavat objektiivisia näkökulmia
  • Ihmisiä, jotka ovat olleet samassa tilanteessa

On hyvä kääntyä eri ihmisten puoleen eri aiheissa. Riippuu paljon myös elämäntilanteestamme, että kenen kanssa jaamme samat kiinnostuksen kohteet.

3. Unohdat toimia

Jos haluat löytää sparrailukumppanin, tutustua uusiin ihmisiin tai hakea inspiraatiota tietylle alueelle – TOIMI. Kukaan ei verkostoidu kanssasi, ellet hakeudu tilanteisiin missä se on mahdollista. Et myöskään jää kenenkään mieleen, mikäli et ikinä keskustele.

Mieti missä kohtaat niitä ihmisiä, joita etsit. Hakeudu sellaisiin tapahtumiin, somekanaviin ja keskusteluihin. Jos esimerkiksi käyt tilaisuuksissa, mitkä sinua kiinnostavat, todennäköisesti myös muut osallistujat ovat kiinnostuneita samoista aiheista.

Ole rohkea ja uskalla myös jutella. Se, että rohkaistut avaamaan keskustelun auttaa eteenpäin. Turha olettaa, että muut soittavat tai tulevat puhumaan sinulle. Jos pyydät vaikka mielenkiintoista henkilöä lounaalle, et menetä siinä mitään. Saatikaan mitä menettäisit siinä, että juttelet tuntemattomalle ihmiselle? Osallistuminen sataan business tapahtumaan, 1000 + linkedin kontaktia tai 800+ instagram seuraajaa tuskin auttaa, jos et keskustele kenenkään kanssa.

Aina ei tarvitse pyytää ketään suoraan tapaamaan, vaan ajatuksia voi vaihtaa viestittelemällä, osallistumalla keskusteluun tai vaikka soittamalla jollekin. Tapoja hyvin monia.

4. Puhut vaan itsestäsi

Jos tuot jatkuvasti itseäsi esille ja puhut taukoamatta itsestäsi, sinusta jää itsekäs kuva. On myös hankala päästä syvällisiin keskusteluihin, mikäli et kuuntele mitä muilla on sanottavana.

Parhaat verkostoitujat eivät ole suupaltteja. Parhaat verkostoitujat kyselevät muilta ja ovat läsnä. He puhuvat toki myös avoimesti omista kokemuksistaan, mutta sopivassa suhteessa. Ei siis tarvitse ajatella, että verkostoituminen on ainoastaan ”puheliaiden ihmisten juttu”. Kuka tahansa meistä voi olla hyvä verkostoituja.

Mikä sitten kannattaa kysyä? Sen sijaan, että tilaisuudessa kysyisit: ”mitä sinä teet” tai ”miten menee”, voit esimerkiksi aloittaa keskustelun jollain aktivoivalla kysymyksellä:

  • ”Mitä odotat tältä tapahtumalta?”
  • ”Mikä puheenvuoro on erityisesti jäänyt mieleesi? Miksi?”
  • ”Mistä tunnet henkilön X” (jos olette jonkun yhteisen tutun tilaisuudessa)

5. Huomioit vaan ”tärkeät” henkilöt

Vaikka kuinka haluaisit tehdä vaikutuksen isoon yrityspomoon, muista myös huomioida muut keskustelijat.

Sama pätee mihin tahansa tilanteeseen. On epäkohteliasta puhua vaan yhdelle henkilölle, jos kaksi muuta on mukana saman pöydän ääressä. Ota siis kaikki huomioon ja hyppää mukaan keskusteluun! 😊

Loppuun vielä muutama konkreettinen vinkki, miten pääset alkuun verkostoitumisessa:

  • Kysy ystävältäsi, että kenet sinun kannattaisi tavata? Hän saattaa tuntea jonkun, ja esitellä teidät.
  • Lähetä viestiä LinkedInissä henkilölle, jolla on mielenkiintoinen rooli tai mielenkiintoista osaamista. Pyydä hänet etälounaalle.
  • Kuuntele podcast jakso, ja kiitä sen tekijää. Samalla voit vaikka pyytää hänet etätapaamiseen, jotta voitte syventyä aiheeseen lisää?

Kirjoittanut, Roosa-Maria

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s