Esiintymistaitojen ABC

Itsevarmalla esiintymisellä voimme paremmin tuoda esille ajatuksiamme ja luoda uskottavuutta missä tahansa yleisössä.  Siksi esiintymistaitojen kehittäminen on tärkeää riippumatta siitä missä roolissa työskentelet.

Sinun ei kuitenkaan tarvitse olla valmis esiintyjä loistaaksesi lavalla tai muussa esiintymistilanteessa. Jokainen meistä on varmasti jännittänyt esiintymistilannetta ja jokaisen tähtiesiintyjän taustalla on useita kertoja harjoittelua.

Kasasimme sinulle ohjeita, joiden avulla voit tehdä esiintymisestä hauskempaa ja kehittää itsestäsi paremman esiintyjän.

Harjoittele esiintymistäsi

Esiintymistilanteita kannattaa aina harjoitella, varsinkin jos tilanne on sinulle yhtään epätavallisempi. Harjoittelutekniikoissa toimii erinomaisesti mielikuvaharjoittelu ja tilanteen läpi puhuminen (yksin tai esim. ystävän kanssa).

Mielikuvaharjoittelussa kuvitellaan tilannetta johon ollaan menossa ja käydään se läpi oman pään sisällä. Kuvittele siis tuleva esiintymistilanteesi mahdollisimman konkreettisesti, ja käy se läpi omassa päässäsi. Kannattaa miettiä myös lopputulemaa, eli sitä mitä parhaimmillaan voi tapahtua jos onnistut hyvin. Se auttaa sinua rentoutumaan ja luottamaan siihen, että nyt kannattaa laittaa parastaan.

Keskustelu – joko yksin tai toisen henkilön kanssa. Varsinkin jos kyse on isomman yleisön edessä olemisesta, saat turvaa siitä kun kerrot jollekin pääpiirteittäin niitä asioita mitä meinaat esityksessäsi sanoa. Jos esimerkiksi kerrot työkaverillesi ratkaisusta mitä aiot esitellä asiakkaalle, huomaat samalla, että tiedätkö mitä oikeasti aiot sanoa – vai onko jotain mitä pitäisi vielä harjoitella.

Pukeudu itsevarmasti

Muista pukeutua itsevarmasti ja mukavasti kun olet menossa esiintymislavalle, työhaastatteluun, tai vaikkapa pitämään asiakaspresentaatiota. On tieteellisesti tutkittu, että pukeutuminen vaikuttaa sekä omaan suoriutumiseemme, että siihen miten muut näkevät meidät eri esiintymistilanteissa.

American Psychological association on esimerkiksi vuoden 2014 tutkimuksessaan paljastanut, että formaalimmin pukeutuneet ihmiset pärjäsivät paremmin esiintymistilanteissa ja neuvotteluissa kuin epäformaalisti pukeutuneet. Paremmin pukeutuneet ihmiset saivat esimerkiksi aikaan kannattavammpia diilejä, koska kokivat olonsa itsevarmemmaksi.

Reflektoi

Jos oikeasti haluaa kehittyä taitavaksi esiintyjäksi, on hyvä reflektoida tekemisiään. Tässä siihen kolme tehokasta tapaa:

Reflektoi itseksesi. Mieti esiintymistilannetta, jossa olit ja kirjaa ylös asioita jotka ovat sinulla hyvin hallussa vs. asioita joita haluat kehittää esiintymisessäsi. Valitse aina 1-2 kehityskohdetta, ja kiinnitä erityisesti niihin huomiota seuraavalla esiintymiskerralla.

Pyydä palautetta. Palautetta kannattaa pyytää suoraan yleisöltäsi. Palautetta pyydettäessä on hyvä muistaa, että me ihmiset emme ole yhtä rohkeita antamaan toisillemme rakentavaa palautetta kuin positiivista. Siksi palautetta kannattaakin kysyä esimerkiksi näin: “Kiitos kun olit katsomassa presentaatiotani! Haluaisinkin kuulla, mistä pidit eniten ja mitä kehittäisit seuraavalla kerralla?”.

Tallenna omia esiintymistilanteitasi. Olen itse myös nauhoittanut erilaisia esiintymistilanteita ja online -asiakastapaamisiani, jotta näen miten puhun ja toimin niissä. Video tai äänite on helppo tallentaa ja jokaisen videon katsomisesta oppii aina jotain uutta. Voit myös pyytää jonkun muun katsomaan videon ja antamaan palautetta.

Muista myös non-verbaalit

Esiintymistaidot eivät pelkästään rajoitu siihen mitä puhumme, suuri osa esiintyminsen vaikuttavuudesta tulee siitä miten puhumme ja millä tavalla käytämme nonverbaalista viestintäämme. Non-verbaaleilla tarkoitetaan kaikkea sanatonta kommunikaatiota, kuten kehomme asentoa, katsekontaktia, ilmeitä ja eleitä.

Tähän liittyen mm. Youtubesta löytyy hyvä Ted Talk, linkkaan sen tähän blogin alle. Videolla psykologi Amy Cuddy kertoo siitä miten kehonkielemme ei pelkästään vaikuta siihen miten muut näkevät meidät, vaan myös siihen miten itse näemme itsemme. Oikeilla asennoilla voimme aikaansaada itsellemme kasan lisää rohkeutta ja itsevarmuutta esiintymistilanteisiin.

Kerrothan meille jos pidit tästä tekstistä, voit antaa sille taputuksen

Kirjoittanut, Roosa-Maria Manninen

Femmeworks Co-Founder

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s