Huijaamalla huipulle – tai ehkei sittenkään

Sanni Lehtinen Femmeworksin haastattelussa huijarisyndroomasta

Femmeworksin haastattelussa Sanni Lehtinen, huijarikirjan kirjoittaja. Kuva: Janne Kajander

Huijarisyndrooma on ajatusvääristymä, jossa henkilö omasta pätevyydestään ja osaamisestaan riippumatta ajattelee, ettei hän osaa mitään ja on päätynyt asemaansa sattuman kautta vahingossa tai huijaamalla tiedostamattaan sitä. Huijaritunteista kärsitään niin opinnoissa, työelämässä kuin vapaa-ajallakin.

Jotta pääsimme pureutumaan ilmiöön paremmin, päätimme lähestyä aiheen asiantuntijaa. Soitimme Sanni Lehtiselle, huijarisyndroomasta työryhmän kanssa tietokirjan kirjoittaneelle 27-vuotiaalle yhteiskuntatieteilijälle.

“Huijasin tieni yliopistoon”

Sannin kiinnostus huijarisyndrooman tutkimista kohtaan heräsi omakohtaisten kokemusten kautta. Hän kärsi pitkään tunteesta, että oli huijannut tiensä yliopistoon “itseään viisaampien” joukkoon.

“Pääsin ekalta varasijalta yliopistoon ja siitä lähti ajatteluketju, että olen huijannut itseni sisään. Olen huomannut vasta myöhemmin, miten paljon se on vaikuttanut minuun”, Sanni kertoo.

Riittämättömyyden tunne on huijaritunteen kaveri

Huijarisyndrooma linkittyy vahvasti riittämättömyyden tunteeseen. Kun kaikkea ei voi tehdä niin hyvin kuin haluaisi, voi riittämättömyyden tunteen lisäksi myös huijaritunne nostaa päätään. Sanni huomasi tämän toimiessaan eri järjestöjen johtotehtävissä.

“Kyllä sitä tuli pohdittua, olenko huijannut itseni tännekin. Tehtävänkuvat olivat niin laajoja, ettei kaikkea voinut tehdä täydellisesti. Pohdin, että jos tässä mun tilalla olisi joku toinen johtaja, hän voisi tehdä tämän paremmin.”

Huijarikirjan kirjoittajakokoonpano Amanda Pasanen, Sanni Lehtinen ja Silja Uusikangas. Kuva: Salla Merikukka

Nuorten korkeakoulutettujen naisten syndrooma vai jotain muuta?

Huijarisyndrooma ei katso henkilön asemaa, osaamista tai taustaa. Monesti huijarisyndrooma silti koetaan nuorten korkeakoulutettujen perfektionismiin taipuvaisten naisten haasteeksi. Tämän myytin Sanni kuitenkin murtaa.

“Tutkimusten kohteena ovat monesti olleet nuoret naiset ja opiskelijat. Tämän vuoksi heistä on saatu tietoa. Täytyy kuitenkin muistaa, että myös vähemmän tutkituilla ryhmillä esiintyy huijaritunteita. Lisäksi tämänkaltaisten aiheiden esiin nostaminen voi olla sallitumpaa naisille kuin muille sukupuolille.”

Huijarisyndrooman riskinä jopa loppuunpalaminen

Huijarisyndroomasta kärsivä saattaa taistella huijaritunteita vastaan joko yli- tai alisuorittamalla. Ylisuorittaja voi palaa loppuun ja alisuorittaja menettää monia mahdollisuuksia edetä ja loistaa.

“Ylisuorittamisella yritetään kompensoida sitä, että olisi osaamaton tai kykenemätön. Ylisuorittajalle kukaan ei ainakaan pääse sanomaan, ettei hän tekisi tai yrittäisi tarpeeksi. Työelämässä tässä on tietysti riskinä loppuunpalaminen. Alisuorittajat taas lykkäävät asioita, jotka synnyttävät huijaritunteita. Esimerkiksi työpaikka saattaa jäädä hakematta, jos huijariksi paljastumisen pelko ottaa vallan”, Sanni kertoo kirjan haastatteluista syntyneistä havainnoista.

Sannin vinkit huijarisyndrooman kokemuksen ymmärtämiseen ja sen lieventämiseen työpaikoilla

  1. Jos et kärsi huijarisyndroomasta itse, tiedosta, että huijaritunteista kärsiviä voi löytyä sinunkin organisaatiostasi. Organisaatiokulttuurilla on merkittävä rooli siinä, miten huijarisyndroomasta kärsivät kohdataan ja miten heitä tuetaan. Turvallisen ja ymmärtävän ilmapiirin luominen on tärkeää – älä vähättele muiden tunteita!
  2. Kehitä itseäsi palautteen antajana ja vastaanottajana. Jos annat palautetta, tee se konkretiaan nojaten. Anna selkeitä esimerkkejä, mikä meni erityisen hyvin tai missä olisi vielä kehittämisen varaa. Palautteen vastaanottajana voit pyytää konkreettisempaa palautetta. Muista myös kiittää palautteesta ja olla vähättelemättä omaa työtäsi.
  3. Liputa selkeiden työnkuvien ja tavoitteiden asetannan puolesta. Kun kaikki tietävät, mitä omaan työnkuvaan kuuluu ja odotukset ja tavoitteet ovat selkeitä, jää vähemmän tilaa itse-epäilylle. Vaikka epäileviä fiiliksiä tulisi, selkeiden raamien avulla on helpompi purkaa omaa työtään ja saavutuksiaan pienempiin osiin ja arvioida niiden onnistumista nyt ja tulevaisuudessa.
  4. Jos sinulla tulee osaamattomuuden ja kykenemättömyyden tunteita, käännä ajattelumallisi toisinpäin: ei ole sinun tehtäväsi päättää, oletko sinä esimerkiksi oikea valinta työtehtävääsi. Jos kyseenalaistat omaa soveltuvuuttasi, kyseenalaistat samalla heitä, jotka ovat päätöksen sinun taitoihisi uskomisesta tehneet. 

Huijareiden vallankumous – Huijarisyndrooman yhteiskunnallisilla juurilla julkaistaan elokuussa 2021. Se on syntynyt kolmen nuoren naisen omasta halusta kirjoittaa kirja huijarisyndroomasta. Kirjassa syndroomaa lähestytään yhteiskunnallisesta näkökulmasta, sillä se on jäänyt monissa aiemmissa kirjoissa ja tutkimuksissa huomiotta. Kirjassa pohditaan, mitkä yhteiskunnalliset rakenteet synnyttävät huijarisyndroomaa ja miten huijaritunteet vaikuttavat ihmisten elämään.

Kerrothan meille, jos pidit tästä tekstistä – voit antaa sille taputuksen.

Kirjoittanut Janina Javanainen

Femmeworks Content & Communications Manager

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s