Usko osaamiseesi, niin muutkin uskovat

Femmeworksin Roosa-Marian haastattelussa Diili-voittaja Sointu Borg

Pari viikkoa sitten pääsimme haastattelemaan upeaa Diili-voittajaa Sointu Borgia. Sointu on monen uranaisen esikuva, sillä hän on erinomainen esimerkki itsevarmasta ja kunnianhimoisesta nuoresta naisesta. Keskustelimme Soinnun kanssa muun muassa hänen urapolustaan, palautteen vastaanottamisesta, epävarmuuksista ja ympärillä olevien ihmisten merkityksestä. Sointu paljasti meille myös suurimman uramokansa.

“Mun isoin uramoka on, että mä olen monesti täysin aliarvioinut oman osaamiseni ja kroonisesti alihinnoitellut itseni.”

Sointu Borg

Hinnoittele mieluummin ylä- kuin alakanttiin

Teimme pientä kartoitusta lähipiirimme uranaisten joukossa, ja jokainen heistä tunnisti Soinnun esiin nostaman haasteen oman työnsä hinnoittelussa. Yleensä hinnoittelun vaikeus ei johdu siitä, etteikö osaamista olisi riittävästi, vaan siitä, että sen tunnistaminen, sanoittaminen ja konkretisointi mitattavaksi arvoksi ei ole ihan helpoin tehtävä. Se vaatii asian pohtimista sekä rohkeutta hinnoitella oma työ sen todellisen arvon mukaan – ei alakanttiin.

Miksi sorrumme usein alihinnoittelemaan itsemme?

Halusimme sukeltaa hieman pintaa syvemmälle psykologian tutkimuksiin ja selvittää, mihin luonteenpiirteisiin tai ajatusmalleihin itsensä alihinnoittelu voisi liittyä. 

Tutkija Jordan B. Petersonin mukaan naiset eivät pyydä tai saa ylennyksiä työssään yhtä usein kuin miehet. Syyksi tähän hän esittää sen, että naiset ovat keskimäärin sovinnollisempia (agreeable) kuin miehet. Mitä tämä sovinnollisuus sitten oikein on?

Petersonin määritelmä on, että sovinnollisuus on joukko ominaisuuksia, jotka liittyvät ystävällisyyteen, empaattisuuteen ja yhteistyön tekemiseen. Sovinnolliset ihmiset eivät halua “heiluttaa liikaa venettä”, vaan he noudattavat ohjeita ja ovat joustavia. He ovat usein pidettyjä, heidän on helppo tulla muiden kanssa toimeen ja he menestyvät ympäristössä, jossa yhteistyön tekemisestä ja kuuliaisuudesta palkitaan. Epäsovinnolliset (disagreeable) ihmiset taas ovat valmiita asettamaan itsensä etusijalle ja ajamaan vahvasti omia etujaan konfliktienkin uhalla.

Sovinnollisuus ei ole missään nimessä huono piirre, mutta liiallinen taipuvuus siihen voi heikentää omaa urakehitystä tai vaikeuttaa omaa osaamista vastaavan hinnan pyytämistä työstä. Päinvastoin hyvin vahva epäsovinnollisuus voi olla huono piirre, jos oman edun tavoittelu tapahtuu muiden kustannuksella tai saa niin sanotusti hankalan tyypin maineen. Keräsimme konkreettisia keinoja, joilla oman osaamisen hinnoittelu ja sopivan korvauksen vaatiminen voi helpottua, kun tunnistaa omia mahdollisia sovinnollisia ajatusmalleja tai toimintatapoja.

Lähde näistä liikkeelle osaamisesi hinnoittelussa

  • Tee taustatyötä ja selvitä, minkä suuruista korvausta muut pyytävät vastaavanlaisella osaamisella tai kokemuksella. Tutustu esimerkiksi erilaisiin palkka- ja palkkiosuosituksiin. Kerää ajatuksia muilta ja pyydä rohkeasti apua oman osaamisesi konkretisoimisessa ja hinnoittelussa.
  • Arvioi oman osaamisesi hinta mieluummin hieman ylä- kuin alakanttiin. Ostaja on se, joka määrittelee hinnan, jonka maksaa, mutta hän ei varmastikaan tuo sitä esiin, että pyydät liian vähän.
  • Nojaa osaamisesi arvon määrittelyssä konkretiaan. Listaa koulutukset, tutkinnot, hallitsemasi työkalut, työkokemuksesi, erityistaitosi ja kaikki muu sellainen, joka on osa osaamisesi muodostamaa kokonaisuutta. 
  • Siedä jännitteitä tilanteissa, joissa esität hintapyyntösi. Odota toisen osapuolen aitoa reaktiota ilman hiljaisuuden täyttämistä lisäselittelyillä.
  • Seiso rohkeasti pyyntösi takana. Moni asia on toki neuvoteltavissa, mutta jos et itse usko määrittelemääsi hintaan, eivät siihen usko muutkaan. Omasta osaamisesta ja sen hinnasta kertominen on myös myymistä.
  • Kun nostat hintaasi, sinun tulee osoittaa, millaista kehitystä osaamisessasi on tapahtunut. Jos sinulla on esimerkiksi enemmän vastuuta kuin aiemmin tai olet oppinut uusia taitoja, osaamisesi hinnan uudelleen tarkastelu on perusteltua, kun tuot nämä asiat esiin.

“Oman työn arvon hinnoittelu tulee tehdä reippaasti – ei pidä pelätä puhua rahasta. Oma arvonsa pitää tietää. Jos sitä ei tiedä, niin kannattaa vähän sparrailla asiasta lähellä olevien ihmisten kanssa.”

Sointu Borg

Katso Soinnun koko haastattelu alta.

Kerrothan meille, jos pidit tästä tekstistä – voit antaa sille taputuksen.

Kirjoittanut Janina Javanainen

Femmeworks Content & Communications Manager

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s