Uratarina: Aivoinfarktin saanut Heidi haaveilee kunnianhimoisesta urasta

Heidi Jäkälä

Lappeenrantalainen Heidi Jäkälä, 29, sai lomamatkalla ollessaan aivoinfarktin. Aivoinfarkti on vaikuttanut hänen elämäänsä monin tavoin; hän on esimerkiksi joutunut opettelemaan uudestaan puhumaan. Heidin sitkeä ja eteenpäin katsova asenne ovat auttaneet häntä paranemisprosessissa.

Lomamatka antoi yllättävän käänteen loppuelämälle

Markkinoinnin opiskelija Heidi lähti reilu kolme vuotta sitten LUTin yliopistosta vaihtoon Norjan Bergeniin. Pääsiäisen aikoihin hän ja hänen ystävänsä suuntasivat Norjasta lomamatkalle Budabestiin ja Wieniin. Wienissä ystävysten oli alun perin tarkoitus viettää vain yksi päivä. Aivoinfarktin saaminen bussissa teki reissusta kuitenkin huomattavasti pidemmän, kun Heidi joutui sairaalaan.

”Nyt (aivoinfarktin jälkeen) asiat ovat monella tapaa eri tavalla kuin ennen. Olen yrittänyt kuntoutua, ja pikkuhiljaa mennään parempaan suuntaan”, Heidi kertoo.

Heidi joutui aivoinfarktin jälkeen opettelemaan monia asioita uudestaan. Heti infarktin jälkeen hän ei esimerkiksi pystynyt ilmaisemaan itseään muuten kuin näyttämällä peukkua ylös tai alas. Nyt jo lyhyiden tekstien kirjoittaminen ja puhuminen onnistuu, mutta se on vaatinut Heidiltä paljon työtä.

Maalaamisesta uralle uusi suunta

10 vuotta kuvataidekoulua harrastunut Heidi halusi jatkaa rakasta harrastustaan maalausta aivoinfarktin saamisen jälkeen. Lisähaastetta maalaamiseen toi se, että Heidin oikea käsi ja jalka eivät enää toimineet. Aiemmin oikeakätinen Heidi joutui opettelemaan maalaamaan vasemmalla kädellä. Vaikka puheen tai kirjoittamisen kanssa oli haasteita, maalaaminen sujui hyvin.

Heidi Jäkälän taidetta

Heidin taideteokset ovat todella näyttäviä ja taidokkaasti tehtyjä.

Aiemmin urasta markkinoinnin parissa haaveillut Heidi haluaa edelleen saattaa opintonsa loppuun. Hänellä on vielä jäljellä kolme kurssia ja lopputyö. Nyt haaveisiin on tullut myös ura taidealalla. Kaikista mielekkäintä olisi, jos taiteen ja markkinoinnin yhdistäminen onnistuisivat tulevassa työssä.

”En mieti ollenkaan muita asioita (kun maalaan). Musiikki soi taustalla. On rento olla. Pidän tosi paljon vesiväreistä”, Heidi kertoo suhteestaan maalaamiseen.

“Elämä on tosi arvokas asia”

Kokemus on tietysti ollut rankka, mutta se on myös opettanut Heidille paljon. Nyt hän arvostaa elämää entistä enemmän. Haastavista ajoista on selvitty positiivisella asenteella.

Heidi kuvailee suhtautumistaan kohtaamiinsa vastoinkäymisiin sellaisin sanakääntein, jotka kertovat paljon hänen elämänasenteestaan. Hän tahtoo koko ajan oppia lisää ja kehittää itseään. Heidi on upea esimerkki ihmisestä, joka ei suostu luovuttamaan helposti. Vaikka kuntoutus vaatii vielä paljon töitä, Heidi tulee varmasti pääsemään sitkeytensä ansiosta pitkälle.

Femmeworks toivoo Heidille nopeaa paranemisprosessia ja kannustaa urahaaveiden tavoitteluun. ❤

Heidin taideteoksia voi ihastella Instagramissa tilillä @hegeliius.painting

Kerrothan meille, jos pidit tästä tekstistä – voit antaa sille taputuksen.

Kirjoittanut Janina Javanainen

Femmeworks Content & Communications Manager

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s