Sivutoiminen yrittäjyys – mahdollisuus sinun näköiseesi työelämään

Tulevaisuuden työelämä on kuin karkkilaatikko, josta haluaisi poimia niin montaa lajia, kuin itseään vain huvittaa. Mahdollisuuksia on paljon, joten miksi tyytyä kokeilemaan vain yhtä?  Onkin mahtavaa löytää oma intohimo, jonka parissa haluaa työskennellä päivittäin seuraavat vuosikymmenet. Kaikille se ei kuitenkaan ole itsestään selvää, eikä nykypäivän  työelämässä edes kovin yleistä. 

Kuvailen usein itseäni helposti innostuvaksi tyypiksi – ja läheiseni ainakin tietävät mistä ilmaisu tulee. Innostun myös työelämän aiheista. Viime viikolla harkitsin ilmoittautumista uudelle lisäopintokokonaisuudelle, tällä viikolla saatan taas olla brändäämässä yritystäni uudelleen. Ai niin – ja tietysti nyt myös kirjoittamassa täällä Femmeworksin puolella.

Eräs tärkeä ratkaisuni jatkuvaan uuden janoon sekä kokeilunhaluun on ollut sivutoiminen yrittäjyys – freelancerinä toimiminen, sivubisnekset tai toiminimi, miksi sitä nyt haluaakaan kutsua. En ole kokenein freelancer tai monissa liemissä keitetty yrittäjä, ja yrittäjyyden faktat A:sta Ö:hön löydätkin muualta. Tarkoitukseni on sen sijaan rohkaista sinua kokeilemaan, ja tarjota muutamia hyväksi huomaamiani vinkkejä matkan varrelle.

Miksi kokeilla sivutoimista yrittäjyyttä?

Yksinyrittäminen on Suomen yleisin yritysmuoto ja vuonna 2019 koko maan yksinyrittäjistä sivutoimisia oli ainakin 14 % (Yrittäjät.fi). Kymmenet tuhannet siis kokeilevat siipiään ja rakentavat omannäköistään työelämää sivutoimisuuden parissa. Voisiko sivubisnes sopia myös sinulle?

Parhaimmillaan sivutoiminen yrittäjyys on kuin harrastus, josta saat myös lisätuloja. Se voi laajentaa verkostoasi, antaa sinulle mahdollisuuksia toteuttaa itseäsi sekä ennen kaikkea työkaluja oppia paljon uutta. Sivutoimi sopii esimerkiksi opiskelijalle tai päätoimisen työn rinnalle, jolloin se voi tuoda vaihtelua arkeen tai tukea osaamista varsinaisessa päivätyössä.

Vaikka et olisikaan vielä täysin “pro” alallasi, niin kannustan kokeilemaan. Erityisesti asiantuntijatyössä asiakas ostaakin usein aikaa, jota hänellä ei itsellään ole. Kerron itse aina rehellisesti, milloin olen hieman oman mukavuusalueeni tai osaamiseni ulkopuolella, mutta lupaan selvittää asian. On mukavaa huomata, että asiakkaani myös luottavat siihen.

Sivutoiminen yrittäjyys on erinomainen keino validoida liikeideaasi tai kiinnostustasi tiettyä alaa kohtaan. Sivutoimen kautta huomaat myös pian oletko kiinnostunut yrittäjänä toimimisesta. Innostutko vastuusta ja vapaudesta, jota yrittäminen voisi tuoda myös päätoimisena? Sivutoimisena esimerkiksi opintojen tai päätyön ohella et kuitenkaan ole riippuvainen vain yritystoimintasi onnistumisesta.

Onko sinulla jokin erityistaito, josta olet aina saanut kehuja? Haluaisitko työskennellä omaan tahtiisi opintojesi ohella ja kartuttaa samalla taitojasi? Ehkä kaipaatkin luovaa tekemistä päivätyösi numeroiden pyörittelyn vastapainoksi? Tai haluaisitko sittenkin laajentaa oman alasi osaamista vielä useampiin asiakastapauksiin, kuin mitä päätyössäsi teet? Muun muassa näihin mietteisiin sivutoiminen yrittäjyys voi tarjota ratkaisun.

Kokemuksia sivutoimisuudesta

Itse aloitin yrittäjyyteni muutama vuosi sitten ensin laskutuspalvelun kautta, ollessani päivätyössä ja hieman risteyskohdassa seuraavien askelteni suhteen. Sukulaisille ja heidän tuttavilleen tehtyjen projektien kautta sain suosituksia ja referenssejä, joiden myötä uskalsin pian tarjota palveluitani myös muille. En ole koskaan varsinaisesti markkinoinut toimintaani, koska se on pienimuotoista ja aikaa vain rajallisesti, mutta on ollut mukavaa huomata, että suositukset ovat kantaneet eteenpäin.

Toimin siis yrittäjänä päätoimisen työni rinnalla ja samalla alalla. Koenkin, että sivutoimeni on tukenut päivätyötäni ja kasvattanut osaamistani alalla. Se on myös tuonut vaihtelua arkipäiviin ja inspiroi sekä vapaa-ajalla että työssä ihan uudella tavalla.

Vinkkejä matkan varrelta

Matkan varrella olen oppinut muutamia seikkoja, joita suosittelen sinunkin ottavan huomioon.

  • Laskutuspalvelu (kuten OP Kevytyrittäjä tai Ukko.fi) on hyvä paikka aloittaa, kun toimit yrittäjänä töiden tai opiskelun ohella ja tarkoituksesi on keskittyä itse työhön eikä byrokratiaan. Don’t get me wrong, sekin voi olla kiinnostavaa ja ehdottomasti perehtymisen arvoista, jos itse niin koet!
  • Hinnoittele työsi kunnolla alusta alkaen. Liian alhaisilla hinnoilla poljet koko alan hintatasoa ja annat itsestäsi osaamattoman kuvan. Alussa voi kuitenkin olla hyvä tuoda esille, ettet ole vielä alan kokenein tekijä ja siksi saatat pitää hintatasosi hieman alempana.
  • Pyydä asiakkailtasi palautetta ja hyödynnä sitä myöhemmin referenssinä.
  • Pidä huolellisesti kirjaa työajastasi ja siitä mitä teet milloinkin – erityisesti jos laskutat tuntiperusteisesti. Tämä on tärkeää paitsi asiakkaillesi, myös itsellesi.
  • Jos käyt lisäksi päätoimisessa työssä, niin muista läpinäkyvyys sekä työnantajaasi että asiakastasi kohtaan. Osa työnantajista ei salli sivutoimia, mutta näistä kielloistakin voi usein neuvotella. Yleensä yritystoimintasi tai asiakkuutesi eivät kuitenkaan saa olla kilpailevia työnantajayrityksesi kanssa. Itse pidän myös tärkeänä, että asiakkaani tietävät minun työskentelevän päätoimisesti toisessa työssä, koska se tarkoittaa, etten ole tavoitettavissa tiettyinä ajankohtina ja teen yritykseni töitä vain pienimuotoisesti.
  • Kerro toiminnastasi rohkeasti. Voit saada asiakkaita tuttaviltasi, some-ryhmistä, erilaisista verkostoista ja ennen kaikkea suosittelujen kautta. 
  • Pidä huolta vapaa-ajastasi – vaikka sivutoiminen yrittäjyys voi parhaimmillaan tuntua harrastukselta ja olla todella mukavaa, ei se kuitenkaan ole vapaa-aikaa, jolloin rentoudut ja tyhjennät mieltäsi. Pidä siis huolta, ettei sivubisnes vie liikaa vapaa-aikaasi tai haittaa päätoimista työtäsi.
  • Verkostoidu ja etsi vertaistukea muilta, esimerkiksi Femmeworksin kautta tai Facebookin freelancer-ryhmistä.

Sivutoiminen yrittäjyys voi siis parhaimmillaan olla mahdollisuus juuri sinun näköiseesi työelämään, jossa saat toteuttaa useampaa kuin yhtä työelämän intohimoasi. Muista kuitenkin, että elämäsi työn ulkopuolella on aina kaikista tärkeintä.

Kirjoittanut Vilma Henriksson
Femmeworksin bloggaaja

Kerrothan meille, jos pidit tästä tekstistä – voit antaa sille taputuksen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s