Viisi asiaa työelämästä, joita kukaan ei kertonut sinulle aiemmin

Nykyisessä ja tulevaisuuden työelämässä tarvitaan nippu taitoja, joita ei opeteta koulussa eikä urakoulutuksissa. Eikä ihmekään, sillä osa taidoista liittyy lähtökohtaisesti johonkin helposti epämiellyttäväksi koettuun tunteeseen tai asiaan. Niitä ei kuitenkaan pidä säikähtää. Päin vastoin – pääsemällä sinuiksi myös negatiiviseksi koettujen asioiden ja tunteiden kanssa pystyy kehittämään itseään ja toimintaansa aivan uudelle tasolle.

Työelämään liittyvä narratiivi on saanut minut monesti pohtimaan, uskallammeko enää puhua työelämään liittyvistä haasteista niiden oikeilla nimillä? Näiden ajatusten inspiroimana koostin viiden  kohdan listan seikoista, jotka olen urani varrella oppinut – joskus kantapään kautta. Uskalletaan puhua myös niistä hankalista asioista!

1. Epävarmuus ja haasteet ovat vakio

Muistan, kun opintojen aikana ja työuraa aloittaessa olo omasta tekemisestä sekä päätöksistä saattoi olla epävarma. Onko tämä päätös hyvä ja oikea? Huvittavaa on se, että nämä samat tunteet jatkuvat läpi työelämän. Asiat ja mittasuhteet vaan saattavat olla erilaiset. Epävarmuuden tunteen kanssa kannattaa opetella elämään ja harjoitella tapoja ja ajatusmalleja, joilla sen kanssa pääsee sinuiksi. Kerrytät kokemusta koko ajan ja tällä hetkellä hankalalle tuntuvat asiat ovat helppoja vuosien päästä, mutta tilalle on tullut nippu uusia haasteita, joiden edessä olo voi olla hyvinkin epävarma. Kestät haasteita kuitenkin paremmin ja kokemuksesta tiedät selviäväsi. Välillä on hyvä pysähtyä ja miettiä, mitä olet kohdannut, saavuttanut sekä oppinut ja ammentaa näistä kokemuksista lisäeväitä tulevaan. Uran alussa kannattaa pitää myös korvat auki ja kerätä tiedonmuruja kokeneemmilta kollegoilta – sopivasti myös totuttuja maneereita kyseenalaistaen. 

2. Kestä konflikteja ja epäreiluutta

Sillä niitä tulee. Ristiriitatilanteet eivät kuulu vain HR-henkilöstön tai asiakasrajapinnassa työskentelevien kohdattavaksi ja ratkaistavaksi, vaan meistä jokainen tulee kohtaamaan näitä ja olemaan hyvin suurella todennäköisyydellä jossain uransa vaiheessa myös itse konfliktissa osallisena. Varsinkin päällikkö- tai johtotason tehtävissä joutuu kestämään ristiriitoja ja myös puolustamaan oman tiimin resursseja. Tämä vaatii taitoa argumentoida- sekä rohkeutta sanoa ne ääneen. 

Aina tie sovintoon esimerkiksi asiakkaiden tai kiukkuisten kollegoiden kanssa ei ole kaunis tai tasainen. Lopputulos voi tuntua epäreilulta ja objektiivisilla mittareilla tarkastellen ollakin sitä. Mutta asialle ei välttämättä voi mitään ja tämän tunteen kanssa pitäisi tulla toimeen ja päästä siitä yli. Omalla kohdallani koen haastavien tilanteiden tuoneen rutkasti perspektiiviä, paksuntaneet nahkaa ja kasvattaneet kykyä sopeutua eri tilanteisiin. Oikein hankalina hetkinä lohduttaa ajatus, että jos tästä selviää, selviää mistä vain. 

Konfliktitilanteissa pyrin ensisijaisesti pitämään itseni rauhallisena ja tunnistamaan faktat. Jos on tunnekuohun vallassa, ei tee hyviä päätöksiä. Hermosto pitää saada rauhoittumaan ja itselläni toimii syvään hengittäminen ja itseni “maadoittaminen”. Pyrin kohti ratkaisua. Jos kyseessä on epäreilu oikeusmurha, joka pitää vain sietää, tavoitteeni on tarkastella asia läpi, ottaa opiksi jos opittavaa on ja sitten päästää tapauksesta henkisesti irti. Yleensä aika auttaa ja sillä hetkellä kurjalle tuntunut tilanne helpottaa ajan kuluessa.

3. Sinäkin mokaat

Kyllä vain, halusit tai et, myös sinä teet ja tulet tekemään virheitä. Ja hyvä niin, sillä olet ihminen ja voit ottaa niistä opiksi. Oppiminen alkaa tarkastelemalla, mitkä asiat johtivat ei-haluttuun lopputulokseen? Yleensä on kysymys hyvin inhimillisistä seikoista, kuten tietämättömyydestä, kiireestä tai kommunikaatio-ongelmista. Kun olet tunnistanut syyn, voit myös aktiivisesti tehdä sille jotakin. Työuran alussa ajatus virheen tekemisestä voi tuntua kauhistuttavalta. Saanko potkut? Mitä pomo sanoo? Vinkkini tähän on kääntää ajatus päälaelleen: miten lohdullista on se, että täydellisyyttä ei ole olemassa. On harhaa ajatella kaiken onnistuvan aina sujuvasti tai että kaikki tekemisesi on täydellistä.

4. Resilienssi – kehitä ja vaali

Alati muuttuvassa ja epävarmassa toimintaympäristössä kyky sopeutua ja suhtautua haasteisiin myönteisesti nousee suureen arvoon. Omia ajatusmalleja ja tapaa reagoida asioihin voi ja kannattaa treenata, vaikka se voi aluksi tuntua epämiellyttävältä. Miten valtava mahdollisuus piilee siinä, että aina voi oppia uutta ja ajatella asioita eri tavalla mihin on tottunut. Ei kannata jäädä odottamaan, että jokin ulkoinen taho haluaa tarjota mahdollisuuden kasvattaa henkistä pääomaa, vaan se työ kannattaa aloittaa aktiivisesti omasta halusta, sinun itsesi takia.

5. Ole hyvä tyyppi – ennen kaikkea itsellesi

Väitän, että yksi tulevaisuuden työelämän tärkeimmistä taidoista on resilienssin lisäksi itsemyötätunto. Itseruoskinnalla pääsee harvoin hyviin lopputuloksiin, oli kyse sitten treenaamisesta tai töiden tekemisestä. Usko tai älä, se että suhtaudut itseesi myönteisesti, ei tee sinusta laiskaa ja tehotonta. Vaali omaa energiaasi ja hyvinvointiasi, sillä se on sinun vastuullasi!

Katja Oksisto
Katja Oksisto

Femmeworksin bloggaaja

Kerrothan meille, jos pidit tästä tekstistä – voit antaa sille taputuksen.

Tutustu myös muihin blogiteksteihin

Palkkaneuvottelut edessä? – Nappaa Saana Rossin vinkit talteen

Femmeworks järjesti viime viikolla Palkkaneuvottelut & Urakehitys -tapahtuman. Asiantuntijavieraaksi tapahtumaan oli kutsuttu HR- ja rekrytointialan vaikuttaja Saana Rossi. Saana on tunnettu myös puhujana, neuvonantajana ja hallitusammattilaisena. Saanan esikoisteos Rekrytoija julkaistiin vuonna 2018, ja tällä hetkellä hän työstää toista kirjaansa.

Tavoitteilla kohti hyvinvointia

Femmeworksin kuluvan kauden teema on kutkuttavan mielenkiintoinen. Uskon, että moni yhteisömme jäsenistä on kiinnostunut motivaatiosta ja tavoitteiden asettamisesta sekä niiden saavuttamisesta. Toisaalta taas jotkut voivat kokea jatkuvan eteenpäin puskemisen myös kuluttavana. Yleisesti on ollut havaittavissa hustlauskulttuurin hiipuminen, quiet quitting -ilmiö ja ihmisten tarve vetää rajoja työn ja vapaa-ajan välille. Voisiko motivaation ylläpitämisessä ja tavoitteiden asettamisessa…

Vieraskynä: Voiko omaa uraa suunnitella?

Urasuunnittelu-termi voi herättää ristiriitaisia ajatuksia: Voiko omaa uraa suunnitella, kun kaikkeen ei kuitenkaan voi itse vaikuttaa? Kannattaako suunnitelmia tehdä useamman vuoden päähän, vai olisiko parempi antaa elämän kuljettaa?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s