Tilannekatsaus 2021: mitä uranaisille kuuluu?

Toteutimme Instagramin puolella teille upeille uranaisille kyselyn, jossa kartoitimme hyvinvointianne näin vuoden päätteeksi. Kyselyssä oli neljä eri aihealuetta: arki ja elämäntavat, palautuminen, työyhteisö ja johtajuus sekä työn palkitsevuus ja merkityksellisyys. Saimme huiman määrän vastauksia – kiitos niistä! Sen lisäksi, että suoritamme katsauksen hyvinvointiinne ja työtyytyväisyyteenne, jaamme vinkkejä, miten voisit voida ensi vuonna vielä paremmin!

Taustatietoa kyselystä

– Kysely toteutettiin Femmeworksin Instagram-storeissa 6.-7.12.
– Parhaimmillaan vaihtoehtokysymyksissä oli 212 vastaajaa ja vähimmillään 136.
– Avoimissa kysymyksissä vastaajia oli vähemmän.

Uranainen voi kohtuullisen hyvin, mutta parannettavaakin löytyy

Iloksemme voimme todeta, että teidän uranaisten elämäntavat ovat kohtuullisen hyvällä mallilla. 66 % nukkuu hyvin tai melko hyvin. 34 % eli jopa kolmasosa kärsii vähäisestä tai erittäin vähäisestä nukkumisesta. Väsymyksestä kärsiviä kannustamme kiinnittämään ensi vuonna entistä enemmän huomiota yöuneen ja sen laatuun – päikkärit ovat silloin tällöin ok, mutta niillä on ikävä taipumus muokata unirytmiä.

Mielikuvissamme uranainen syö joko terveellisesti ja ravinteikkaasti tai sitten uranainen on niin kiireinen, että syöminen jää usein jopa välistä. Teistä uranaisista noin joka viides (21 %) paljastaa, että syöminen on epäsäännöllistä ja ainakin osittain epäterveellistä. Miltä kuulostaa, jos ensi vuonna vähentäisit roskaruokaa ja aterioiden skippaamista? Herkuttelu on täysin sallittua, mutta tee sitä silloin, kun se on suunniteltua: aterian korvaaminen suklaapatukalla tai väsyneenä kaupasta hankittu karkkipussi tyydyttävät vain hetken.

Liikunnan osalta uranaisilla on hyvä meininki! Tyypillisintä on urheilla pari kertaa viikossa, välillä myös hieman raskaammin. Joukostanne löytyy myös aktiiviurheilijoita, sillä 28 % teistä löytyy useita kertoa viikossa raskaankin liikunnan parista. 22 % liikkuu vähän tai ei lainkaan. Näin kylmien talvikelien keskellä on erittäin ymmärrettävää, että esimerkiksi kävelylenkit ulkona eivät innosta, vaan lämmin sohvanurkka on paljon kutsuvampi. Haastamme sinut testaamaan ensi vuonna jotain uutta liikunnallista harrastusta, jos liikuntakärpänen puraisisi!

Palautuminen tapahtuu parhaiten perheen ja ystävien seurassa

Keskimäärin uranainen aloittaa viikkonsa rauhallisissa ja toiveikkaissa tunnelmissa ja päättää sen hieman väsyneenä mutta viikonloppua odottaen. Hälyttävää on kuitenkin se, että jopa 35 % teistä kokee ennen työviikon alkua uupumusta ja ahdistusta. Ehdotamme tähän ratkaisuksi tulevan viikon suunnittelua kuluneen viikon päätteeksi. Kun ehdit jo perjantaina henkisesti valmistautua tuleviin tehtäviin ja suunnitella ajankäyttöäsi, voit sulkea ne huolet pois mielestäsi viikonlopun ajaksi. Viikonloppuna on hyvä panostaa kokonaisvaltaiseen palautumiseen, johon voi kuulua niin ystävien seuraa ja aktiviteetteja kuin omaa rauhaa ja lempikotipuuhia.

Poimintoja parhaista palautumiskeinoistanne
”Lounastreenit – paras apu myös iltapäiväväsymykseen!”
”Jooga tai muu rauhallinen liikunta sekä riittävä uni ja hyvät rutiinit”
”Ei väliä, kunhan on jotain täysin työstä poikkeavaa tekemistä!”
”Läsnäolo lasten kanssa”
”Netflix nollaa aivot ja rauhoittaa ylikierroksilla käyvää fiilistä”

Esihenkilöltä voi vaatia enemmän tukea

Uranaisten esihenkilöt voisivat hieman skarpata, sillä teistä 39 % ei saa tarpeeksi tukea esihenkilöltään. Välillä asialle ei voi mitään itse, mutta keskustelun avaaminen ja omista tarpeistaan avoimesti kertominen saattavat johtaa toimivampaan suhteeseen esihenkilön kanssa. Moni teistä kaipaisi esihenkilöltään erityisesti tukea työtehtäviin liittyvien haasteiden taklaamisessa.

Katso, miltä sanapilvi näyttää, kun kuvailitte omia työyhteisöjänne yhdellä sanalla!

Vastauksenne jakautuivat hyvin samalla tavalla tiimin toimintatapoja ja muutokseen suhtautumista selvittäessä. Hieman reilu 80 % oli sitä mieltä, että omassa tiimissä kaveria autetaan aina, ja suunnilleen saman verran koki, että työpaikalla pidetään kehitystä ja muutosta hyvinä asioina. Tämä kertoo siitä, että monien työpaikkojen työkulttuuriin on hyvin levinnyt asenne, että työ ei ole vain yksilösuoritus, vaan että parhaimpiin tuloksiin päästään yhdessä tiiminä, ja että muutos on mahdollisuus uuteen.

Oma työ koetaan kiinnostavaksi ja merkitykselliseksi

Olimme erityisen iloisia siitä, että teistä selvästi enemmistö piti työtä kiinnostavana elämän osa-alueena, jossa itseään voi kehittää. Työ oli vain harvalle pakollinen paha tai elämän tärkein asia. Tämä antaa hyvä osviittaa siitä, että monella teistä on loistavat mahdollisuudet siihen, että työn ja vapaa-ajan suhdetta on mahdollista hallita järkevästi. Kannustamme kiinnittämään työn ja vapaa-ajan suhteeseen entistä enemmän huomiota ensi vuonna!

Uranaisen työ ei ehkä aina mullista maailmaa, mutta se on silti merkityksellistä – ainakin itselle. On monessakin suhteessa tärkeää, että oma työ ei tunnu täysin merkityksettömältä ja turhalta, jotta sen pariin jaksaa palata päivä toisensa jälkeen. Työn imua on päässyt kokemaan nykyisessä työssään teistä ilahduttavan suuri osa: jopa 82 %! Tämä on hyvä merkki, sillä työn imun on tutkittu myös parantavan kokemusta työn merkityksellisyydestä. Palkitsevinta uranaisen työssä on kiitoksen saaminen, tyytyväiset asiakkaat, oma kehitys ja muiden auttaminen.

Yhteenvetona todettakoon, että olemme äärettömän ylpeitä teistä uranaisista! Olette vahvoja, sitkeitä ja valmiita haastamaan itseänne ja työympäristöänne. Jatkakaa samaan malliin!

Mitä ajatuksia kyselyn tulokset herättivät? Haluaisitko, että pureudumme johonkin aiheeseen vielä tarkemmin? Laita meille rohkeasti viestiä!

Janina Javanainen
Janina Javanainen

Femmeworksin sisältö- ja viestintävastaava

Kerrothan meille, jos pidit tästä tekstistä – voit antaa sille taputuksen.

Tutustu myös muihin blogiteksteihin

Palkkaneuvottelut edessä? – Nappaa Saana Rossin vinkit talteen

Femmeworks järjesti viime viikolla Palkkaneuvottelut & Urakehitys -tapahtuman. Asiantuntijavieraaksi tapahtumaan oli kutsuttu HR- ja rekrytointialan vaikuttaja Saana Rossi. Saana on tunnettu myös puhujana, neuvonantajana ja hallitusammattilaisena. Saanan esikoisteos Rekrytoija julkaistiin vuonna 2018, ja tällä hetkellä hän työstää toista kirjaansa.

Tavoitteilla kohti hyvinvointia

Femmeworksin kuluvan kauden teema on kutkuttavan mielenkiintoinen. Uskon, että moni yhteisömme jäsenistä on kiinnostunut motivaatiosta ja tavoitteiden asettamisesta sekä niiden saavuttamisesta. Toisaalta taas jotkut voivat kokea jatkuvan eteenpäin puskemisen myös kuluttavana. Yleisesti on ollut havaittavissa hustlauskulttuurin hiipuminen, quiet quitting -ilmiö ja ihmisten tarve vetää rajoja työn ja vapaa-ajan välille. Voisiko motivaation ylläpitämisessä ja tavoitteiden asettamisessa…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s