Takaisin kiinni liikuntaharrastukseen – näin onnistut

Femmeworksin Jenny, Roosa-Maria ja Janina pöydän ääressä Relove-liikkeessä

Onko sinulle käynyt koskaan niin, että työ imaisee mukaansa totaalisesti ja havahdut ajan mittaan siihen, että aiemmin tutut liikuntarutiinit ovat vain kaunis muisto? Tai ehkä elämäntilanteesi on kokenut myllerryksen ja arjen tutut rutiinit ovat menneet kokonaan uusiksi. Olipa syy mikä tahansa, voi liikuntarutiinien luominen tai niiden uudelleen herättely tuntua hankalalle.

Olin viime kesänä vastaavanlaisessa tilanteessa: työpaikan vaihdos oli vienyt mukanaan, ja liikunta oli ajan mittaan jäänyt vain satunnaisten lenkkien ja salitreenien asteelle. Toimistotyötä tekevänä tämä alkoi näkyä pian esimerkiksi niska-hartiaseudun oireiluna. Niskakyhmy kasvoi kasvamistaan ja olo oli tukkoinen. Pakko tehdä asialle jotain! Mutta miten tässä lähtisi liikkeelle? 

Netti on pullollaan ohjeita ja vinkkejä, joilla liikuntaharrastukseen pääsee uudestaan kiinni, mutta useissa niistä puhuttiin pitkälti treenitehoista ja -kerroista, tai siitä, kuinka kasvattaa vastusta hiljalleen jne. Ei oikein sytyttänyt. Kaipasin konkretiaa – toimivia työkaluja rutiinien palauttamiseen. Ystäväni vinkistä tutustuin Girls gone strong sekä Strong strong friends -sivustojen sisältöön ja muun muassa sieltä sain kaipaamiani konkreettisia työkaluja asian työstämiseen. Nyt, kahdeksan kuukautta tilanteeseen havahtumisesta, on tapahtunut selvä muutos: salitreenejä tulee 3–4 viikkoon ja kävelylenkit päälle. Havaintoihini perustuen koostin  vinkkilistan liikunnan (uudelleen) aloittamisesta. Toivottavasti listasta on apua aiheen kanssa kamppaileville!

  1. Oikeaa hetkeä ei tule

Yksi syy sille, miksi liikunta saattaa unohtua on ajatusharha siitä, että ”kohta olisi parempi hetki” ja ”aloitan salitreenit kun saan tämän projektin valmiiksi”. Nimittäin aina tulee jotakin uutta ja kiireistä, joka varastaa huomion. Aina. Oikea hetki aloittaa on vain ja ainoastaan nyt. 

  1. Aikatauluta 

Tähän voi hyödyntää työelämästä tuttuja projektinhallintataitoja, kuten aikatauluttamista. Kirjaa liikunta kalenteriisi. Samalla kun kalenteroit työtehtävät ja muut menosi, varaa aikaa myös liikunnalle. Tutkaile resursseja kriittisesti ja ole järkevä: jos elämäntilanteesi on todella hektinen, sinulla on perhe ja niukasti aikaa, ei ole välttämättä realistista tavoitella samaa treenimäärää kuin esimerkiksi sinkkuna elävä kollegasi. Pari kertaa viikossa on loistava alku ja määrää voi kasvattaa hiljalleen. Pääasia on, että lähdet liikkeelle.

  1. Tee edes jotain

Joskus tulee hetkiä, kun pelkkä ajatus liikkumisesta tuntuu vastenmieliseltä. Ei huvittaisi yhtään, onko pakko? En halua mennä salille enkä lenkille ja kainalot hikoavat jo pelkästä työprojektin deadlinen miettimisestä. Näissä tilanteissa koetan tsempata itseäni ajatuksella, että tekee edes jotain. Menen salille ja teen edes sen yhden liikkeen tai yhden sarjan. Usein tympeys helpottaa tehdessä. Jos joku viikko onkin niin, että treenejä tulee vähemmän, on se täysin ok. Treenejä ei kannata skipata myöskään täydellisyysharhaan kävelemällä: kerran en ehdi tällä viikolla käymään salilla kolme kertaa, en käy ollenkaan. 

Myös pikainen kävely illan hämärässä on erittäin hyvä ratkaisu kiireisiin päiviin – kunhan tekee edes jotain. Allekirjoitan täysin lausahduksen ”tehty treeni ei v*%^$a”- oletko samaa mieltä? 

  1. Ystävät

Jos suinkin mahdollista, kannustan hankkimaan treeniseuraa. On paljon korkeampi kynnys skipata treenit kun ne on kaverin kanssa sopinut. Jos lähipiiristä ei löydy ketään, jota kysyä mukaan, kannattaa miettiä, olisiko työpaikalla joku, joka lähtisi kaveriksi. Ehkä hänkin on pohtinut samaa?

  1. Sinä päätät

Mietin kovasti, miten saisin muotoiltua tämän inspiroivasti, mutta en taida nyt onnistua siinä: aikuisuus on välillä aivan hemmetin tylsää. Tarkoitan tällä sitä, että vastuu asioista on itsellä. Se pätee myös liikkumiseen: onko se prioriteetti ja kuinka korkealla listallasi? Varaatko sille aikaa vai luovutko siitä ensimmäisenä? Jos näin, miksi? Tätä kun tarpeeksi pyörittelee, ollaankin arvokysymysten äärellä. Myös päätös jättää liikkumatta on päätös ja sen tekee jokainen itse. Kuten yhdysvaltalainen kirjailija ja multitalentti Mel Robbins on todennut: “You need to kick your own ass.”

Mitä ajatuksia näistä heräsi? Lisäisitkö listaan jotain – kirjoita se alle!

Vilma Henriksson
Katja Oksisto

Femmeworksin bloggaaja

Kerrothan meille, jos pidit tästä tekstistä – voit antaa sille taputuksen.

Tutustu myös muihin blogiteksteihin

Palkkaneuvottelut edessä? – Nappaa Saana Rossin vinkit talteen

Femmeworks järjesti viime viikolla Palkkaneuvottelut & Urakehitys -tapahtuman. Asiantuntijavieraaksi tapahtumaan oli kutsuttu HR- ja rekrytointialan vaikuttaja Saana Rossi. Saana on tunnettu myös puhujana, neuvonantajana ja hallitusammattilaisena. Saanan esikoisteos Rekrytoija julkaistiin vuonna 2018, ja tällä hetkellä hän työstää toista kirjaansa.

Tavoitteilla kohti hyvinvointia

Femmeworksin kuluvan kauden teema on kutkuttavan mielenkiintoinen. Uskon, että moni yhteisömme jäsenistä on kiinnostunut motivaatiosta ja tavoitteiden asettamisesta sekä niiden saavuttamisesta. Toisaalta taas jotkut voivat kokea jatkuvan eteenpäin puskemisen myös kuluttavana. Yleisesti on ollut havaittavissa hustlauskulttuurin hiipuminen, quiet quitting -ilmiö ja ihmisten tarve vetää rajoja työn ja vapaa-ajan välille. Voisiko motivaation ylläpitämisessä ja tavoitteiden asettamisessa…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s