Merkitystä merkityksettömään – Näkökulma Simon Sinekin Find Your Why’sta

Tuijotan tyhjää sivua, ja mielessäni pyörii tyhjiä sanoja.

Merkityksellisyys. Mitä se lopulta edes tarkoittaa? Mitä osaisin siitä kirjoittaa?

Olen aina ajatellut, että haluan työni tuntuvan merkitykselliseltä. Mutta ei minusta tullut lääkäriä, sairaanhoitajaa tai palomiestä – kuinka edes voisin tuntea työni merkitykselliseksi? Erityisesti vallitsevassa maailmantilanteessa olen myös kyseenalaistanut työn merkitystä elämässä yleensäkin. Yhdessä päivässä se kaikki voidaan kuitenkin viedä pois, ja olemme etuoikeutettuja voidessamme edes jollain tavalla keskittyä vaikkapa töihin tai opiskeluun tälläkin hetkellä.

Haluan kuitenkin ajatella, että kaikilla meillä on mahdollisuus tehdä jotakin merkityksellistä. Yhtäkkiä mieleeni juolahtaakin kolme sanaa: Find Your Why.

Älä turhaan innostu tai kauhistu – tässä postauksessa en aio väittää tietäväni vastauksia elämän (tai edes työelämän) tarkoitukseen.

Sen sijaan siirryn kirjahyllylleni etsimään noita kolmea sanaa, painettuna kansiin sähkönsinisillä kirjaimilla. Simon Sinekin, David Meadin ja Peter Dockerin Find Your Why on opus, joka auttaa lukijaansa löytämään oman elämänsä why’n – toisin sanottuna sen syyn, minkä vuoksi teemme mitä teemme. Find Your Why on jatkoa Sinekin alkuperäiselle Start with Whylle, eli filosofialle, jonka hän on “matkinut” suurilta johtajilta.

I believe fulfillment is a right and not a priviledge. […] The key to achieving that fulfillment starts with understanding exactly WHY we do what we do.

Simon Sinek

Femmeworksin ajankohtaisen teeman mukaisesti halusin esitellä työn merkityksellisyyteen myös Sinekin näkökulman. 

Sinekin alkuperäisellä TED Talkilla (2009) on miljoonia miljoonia katsojia. Start with Why’n keskeinen ajatus perustuu niin kutsuttuun kultaiseen ympyrään (‘golden circle’). Ympyrän laidalla on suurin osa ihmisistä, eli he, jotka tietävät vain mitä tekevät (’what’). Seuraavaksi lähinnä keskustaa ovat he, jotka tietävät myös kuinka sen tekevät (’how’). Keskellä ympyrää – kaiken ytimessä – taas ovat he, jotka tietävät myös miksi (’why’).

Simon Sinekin Golden circel: uloimpana "mitä", keskellä "miten", sisimpänä "miksi".

Sinek korostaakin motivaation ja aidon intohimon merkitystä tekemisen taustalla. Hän kehitti Start with Why’n filosofian kun oli kadottanut intohimonsa työhön eikä löytänyt käytännön ratkaisua, mitä muuttaa tai tehdä eri tavalla.   

People don’t buy what you do, they buy why you do it.

Simon Sinek

Kyse ei tarvitse olla yrityksistä, työelämästä, opiskelusta tai muista saavutuksista. Mielestäni myös oman arjen ja koko elämän merkityksellisyyden kokemiseksi on tärkeää ymmärtää juurisyitä tekemisen taustalla.

Mietitään vaikka arkisia esimerkkejä. Esimerkiksi roskien lajittelu eri kierrätyskoreihin ei varmasti tuntuisi kovin mielekkäältä tehtävältä, jos et tietäisi suurempaa syytä ja tarkoitusta sen takana. Vai mitä?

Sinekin filosofia on toki perinteisen jenkkityylinen ja se voi varmasti herättää monenlaisia mielipiteitä. Mielestäni se on kuitenkin ehdottomasti hyvillä jäljillä. Kun seuraavan kerran seisot elämäsi risteyskohdassa tai tunnet merkityksettömyyttä tekemisessäsi – olipa kyseessä sitten arjen haasteet, työ tai opiskelu – haastan sinut miettimään: miksi teet mitä teet?

Katso Sinekin alkuperäinen TED Talk täältä tai tutustu kirjoihin Start with Why sekä Find Your Why.

Vilma Henriksson
Vilma Henriksson

Femmeworksin bloggaaja

Kerrothan meille, jos pidit tästä tekstistä – voit antaa sille taputuksen.

Tutustu myös muihin blogiteksteihin

Vieraskynä: Voiko omaa uraa suunnitella?

Urasuunnittelu-termi voi herättää ristiriitaisia ajatuksia: Voiko omaa uraa suunnitella, kun kaikkeen ei kuitenkaan voi itse vaikuttaa? Kannattaako suunnitelmia tehdä useamman vuoden päähän, vai olisiko parempi antaa elämän kuljettaa?

Työt tökkii – mikä avuksi?

Femmeworksin kuluvan kauden teemana on ollut työn merkityksellisyys. Vilma kirjoitti aiheesta osuvasti ja havaitsi, että loppujen lopuksi merkitys lähtee rakentumaan yksilön arvoista käsin. Tiedämme, että merkityksellisyyden kokemus auttaa viihtymään töissä ja lisää hyvinvointia. Kun työ on mielekästä ja merkityksellistä, on tuottavuuskin parempi. Aihe herättää välillä soraääniä: ei se työpaikka mikään huvipuisto ole, kuulkaas! Jurottajille tiedoksi, että työn merkityksellisyydestä ja työssä viihtymisessä ei ole siitä kysymys, onko töissä mahdollisuus pelata pingistä. Ja tiedättekös, joidenkin työpaikka on huvipuisto.

Femmeworksin Roosa, Jenny ja Janina kahvilassa

Työpaikan vaihto edessä? Nappaa uudessa työssä aloittaneen vinkit talteen

Muistatko, miltä työpaikan vaihto tuntuu? Se jännitys, kun et ole vielä tavannut tulevia tiimikavereitasi. Tai se odottava tunne, kun haluat jo kääriä hihat ja päästä hommiin, mutta perehdytykset ovat pahasti kesken, joten olisi hyvä malttaa vielä pieni hetki. Jotkin asiat yllättävät uuden työn aloittamisessa joka kerta, mutta tiettyyn ajattelumalliin virittäytyminen sujuvoittaa aloitusta.

One thought on “Merkitystä merkityksettömään – Näkökulma Simon Sinekin Find Your Why’sta

Leave a Reply