Työt tökkii – mikä avuksi?

Femmeworksin kuluvan kauden teemana on ollut työn merkityksellisyys. Vilma kirjoitti aiheesta osuvasti ja havaitsi, että loppujen lopuksi merkitys lähtee rakentumaan yksilön arvoista käsin. Tiedämme, että merkityksellisyyden kokemus auttaa viihtymään töissä ja lisää hyvinvointia. Kun työ on mielekästä ja merkityksellistä, on tuottavuuskin parempi. Aihe herättää välillä soraääniä: ei se työpaikka mikään huvipuisto ole, kuulkaas! Jurottajille tiedoksi, että työn merkityksellisyydestä ja työssä viihtymisessä ei ole siitä kysymys, onko töissä mahdollisuus pelata pingistä. Ja tiedättekös, joidenkin työpaikka on huvipuisto.

Tiedossa on siis, että viihtyäkseen työssä ihminen tarvitsee myös merkityksellisyyden tunnetta. Mutta mitä sitten, kun se onkin hukassa? Työpöydälle lävähtää tehtävä tai projekti, jonka syyt ja tavoitteet ovat täysin käsittämättömät. Esihenkilöltä saa asiasta kysyttäessä vastaukseksi epämääräistä muminaa ja välttelevän katseen. Toimiston ovikin sulkeutuu mystisesti, ja hän hiipii töistä huikkaamatta heippoja. Vastausta ei siis ole odotettavissa. Tai löydät itsesi pohtimasta sunnuntai-iltana, mitä tapahtuisi, jos et vain menisi töihin?

Pelko pois! Merkityksettömyydestä ja turhautumisesta voi myös selvitä. Perustuen anonyymin konsulttiryhmän kokemuksiin, koostin hätäapupaketin, jossa on käyty läpi eri tapoja selvitä turhautumisen ja merkityksettömyyden yli.

1. Tsekkaa pankkitilin saldo
Kyllä se kummasti auttaa pahimman turhautumisen yli, kun toteat realiteetit sen suhteen, mistä sitä rahaa tulee. Vaikka some muuta uskottelee, aika harvalla on mahdollisuus ottaa loparit tai äkkilähtö ulkomaille, eikä lottoaminen tuo asiaan pika-apua. Pikavippi talouden turvaamiseksi lämmittää vain ohikiitävän hetken. Joten baby work it! Mieti vaikka, mitä kaikkea sillä rahalla teet sähkölaskun maksamisen lisäksi. (Eli et paljon mitään, mutta ei nyt mennä siihen.)

2. Älä ota sitä vakavasti
Nyt seuraa jokaisen työnantajan inhokkilause: se on vain työtä. Se ei ole koko elämä. Eli ei kannata hajota yksittäisen työtehtävän takia. Tekee sen alta pois ja siirtyy eteenpäin.

3. Vaihtaminen kannattaa, ainakin joskus
Liittyy edelliseen. Siinä missä yksittäiset turhauttavat tehtävät saa pois käsistään tekemällä ne vain pois alta, ei sama päde siihen, jos työpaikka itsessään on yksi energian imevä suo, josta ei jää käteen muuta kuin raha. Elämä on aivan liian lyhyt, jotta se kannattaisi käyttää paikassa, jossa voit vain ja ainoastaan huonosti. Eikun MOL auki (nykyisin tunnetaan paremmin nimellä TE-palvelut), ehkäpä myös Linkkari ja Duunitori.

4. Varjele vapaa-aikaasi
Aika, tuo ihmiselämän tärkein resurssi! Pidä siitä siis hyvä huoli ja käytä se järkevästi. Eritoten, jos töissä on ollut hankalaa, kannattaa tietoisesti rajata työ ja vapaa-aika erilleen, mikä on taas helpommin sanottu kuin tehty. Työasioista irrottautumista voi helpottaa tekemällä itselleen erilaisia rutiineja, joilla siirryt työmoodista vapaa-ajalle. Kuulonhuoltoliitto ei tätä seuraavaa suosittele, mutta tämä töistäirrottautumisriitti on todettu toimivaksi: luukuta musiikkia ja KOVAA kun ajat/pyöräilet/kävelet töistä kotiin. Parhaiten toimiva musiikkigenre tähän on black metal. Kokeile esimerkiksi Dimmu Borgirin biisiä Progenies of the Great Apocalypse.

5. Harry Potter ja mielikuvitus avuksi
Joskus turhautuminen voi johtua henkilöstä, eikä meillä ole aina mahdollisuutta puhua aivan niin suoraan kuin haluaisimme – eikä se aina ole viisastakaan. Oloaan voi helpottaa visualisointiharjoituksella kuvittelemalla ärsyttävästä henkilöstä hassuja asioita, kuten Tylypahkan oppilaat tekivät mörölle Harry Potter ja Azkabanin vanki -kirjassa. Siinä missä mörkö ottaa uhrinsa pelon muodon, toimii sen vastavoimaksi nauru. Yksi oppilaista pelkäsi kovasti professori Kalkarosta, ja mörkö otti Kalkaroksen muodon. Vastavoimana tälle toimi se, että oppilas kuvitteli professorille mummonsa vaatteet ylle. Koko luokka remahti nauruun, ja mörkö meni kovin hämilleen. Samantapaista visualisointiharjoitusta voit kokeilla todellisessa elämässä kuvittelemalla itsesi esimerkiksi tämän ärsyttävän tyypin esihenkilöksi, ja mietit, kuinka voit joku päivä kertoa hänelle, miten asiat tehdään. Kaikki millä saat autettua itsesi turhautumisesta eteenpäin, on avuksi. Ja tällä tarkoitetaan kaikkia terveitä tapoja asian hoitamiseen – unohdetaan siis alkoholi ja holtiton nettishoppailu tässä tapauksessa. Näihin emme luonnollisesti kannusta.

Tiedämme, että meidän lukijoilla on hyviä keinoja selvitä työturhautumisesta – kerro omat selvitymisvinkkisi kommenteissa tai Instagramissa!

Katja Oksisto
Katja Oksisto

Femmeworksin bloggaaja

Kerrothan meille, jos pidit tästä tekstistä – voit antaa sille taputuksen.

Tutustu myös muihin blogiteksteihin

Palkkaneuvottelut edessä? – Nappaa Saana Rossin vinkit talteen

Femmeworks järjesti viime viikolla Palkkaneuvottelut & Urakehitys -tapahtuman. Asiantuntijavieraaksi tapahtumaan oli kutsuttu HR- ja rekrytointialan vaikuttaja Saana Rossi. Saana on tunnettu myös puhujana, neuvonantajana ja hallitusammattilaisena. Saanan esikoisteos Rekrytoija julkaistiin vuonna 2018, ja tällä hetkellä hän työstää toista kirjaansa.

Tavoitteilla kohti hyvinvointia

Femmeworksin kuluvan kauden teema on kutkuttavan mielenkiintoinen. Uskon, että moni yhteisömme jäsenistä on kiinnostunut motivaatiosta ja tavoitteiden asettamisesta sekä niiden saavuttamisesta. Toisaalta taas jotkut voivat kokea jatkuvan eteenpäin puskemisen myös kuluttavana. Yleisesti on ollut havaittavissa hustlauskulttuurin hiipuminen, quiet quitting -ilmiö ja ihmisten tarve vetää rajoja työn ja vapaa-ajan välille. Voisiko motivaation ylläpitämisessä ja tavoitteiden asettamisessa…

Vieraskynä: Voiko omaa uraa suunnitella?

Urasuunnittelu-termi voi herättää ristiriitaisia ajatuksia: Voiko omaa uraa suunnitella, kun kaikkeen ei kuitenkaan voi itse vaikuttaa? Kannattaako suunnitelmia tehdä useamman vuoden päähän, vai olisiko parempi antaa elämän kuljettaa?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s