Vieraskynä: Voiko omaa uraa suunnitella?

Urasuunnittelu-termi voi herättää ristiriitaisia ajatuksia: Voiko omaa uraa suunnitella, kun kaikkeen ei kuitenkaan voi itse vaikuttaa? Kannattaako suunnitelmia tehdä useamman vuoden päähän, vai olisiko parempi antaa elämän kuljettaa? 

Mitä hyötyä urasuunnittelusta on?

Jos miettii, missä haluaisi olla työelämässä 5–10 vuoden päästä, tulee samalla pohtineeksi myös sitä, mikä aidosti kiinnostaa ja minkälaiset arvot itselle ovat työssä tärkeitä. Nämä taas ovat tärkeitä itsetuntemuksen rakennuspalikoita. Itselle merkityksellisen ja omannäköisen työn löytäminen edellyttää, että tuntee itsensä hyvin.  

Oman uran pohtiminen pidemmällä aikavälillä auttaa hahmottamaan isoa kuvaa ja asettamaan tavoitteita. Urasuunnittelu auttaa myös huomaamaan, millä tavalla omaa osaamista olisi hyvä jatkossa kehittää: minkälaiset opinnot tai minkälainen työkokemus veisivät minua kohti tavoitettani? Mitä välitavoitteita voin itselleni asettaa, jotta etenen haluamaani suuntaan? Usein suunnitelmat tarkentuvat matkan varrella, kun lähtee liikkeelle. 

Miten omaa uraa voi suunnitella?

Itsetuntemus on tärkein urasuunnittelutaito. Se tarkoittaa sitä, että tietää kuka on, mitä haluaa, minkälaisista asioista motivoituu ja mitkä omat vahvuudet ovat. Kun tietää, mitä osaa, on helpompi löytää omalle osaamiselleen käyttöä työelämässä. Itsetuntemus ja kyky sanoittaa omaa osaamista ovat hyödyllisiä taitoja myös työnhaussa. Hyvä itsetuntemus auttaa erottamaan omat toiveet ja aidot kiinnostuksen kohteet siitä, minkälaisia odotuksia omaan uraan kohdistuu ulkopuolelta. Kannattaa siis ottaa aikaa itsensä kohtaamiselle ja omien tarpeiden kuuntelulle.  

Itsetuntemuksen kehittämisessä voit hyödyntää unelmatyöhön liittyvää pohdintakysymystä: Mitä tekisit, jos kaikki olisi mahdollista ja voisit olla varma onnistumisestasi? Pysähdy tämän kysymyksen äärelle ja kirjoita ajatuksiasi itsellesi muistiin. Halutessasi voit tehdä myös mind mapin. Mitä unelmatyöhön liittyvät toiveet ja ajatukset kertovat sinusta ja vahvuuksistasi? 

Mitä tekisit, jos kaikki olisi mahdollista ja voisit olla varma onnistumisestasi?

Usein muilta ihmisiltä saatu palaute auttaa tunnistamaan omia vahvuuksia. Toiset saattavat nähdä sinussa sellaisia puolia, joihin et ole itse kiinnittänyt huomiota. Voit miettiä tilanteita, joissa olet saanut myönteistä palautetta. Mikä niissä auttoi onnistumaan? Mitä taitoja tai ominaisuuksia käytit? Halutessasi voit myös pyytää lähipiirisi ihmisiä kertomaan, mitä vahvuuksia he näkevät sinussa. 

Tärkeä osa itsetuntemusta on oman osaamisen tunnistaminen ja taito kertoa siitä muille. Jos pohdit näitä teemoja, kurkkaa vinkit aiemmasta blogitekstistäni

Milloin urasuunnittelua kannattaa tehdä?

Urasuunnittelua kannattaa tehdä ennakoivasti eli jo silloin, kun sille ei ole erityistä tarvetta. Yllättävistä muutoksista ja urakriiseistä selviää paremmin, jos niihin on valmistautunut jo silloin, kun asiat ovat hyvin. Kriisin ja stressin keskellä ajattelu kapeutuu, ja ongelmanratkaisusta tulee tavallista vaikeampaa. Siksi muutoksiin kannattaa varautua ja valmistautua ennalta. Itsetuntemuksen kehittäminen antaa hyvän pohjan. Lisäksi kannattaa pitää oma osaaminen ajan tasalla ja seurata aktiivisesti oman alan ajankohtaisia asioita ja työelämässä tapahtuvia muutoksia. Ammatillisten verkostojen laajentamisesta on monenlaista hyötyä urasuunnittelussa. Pyri myös kehittämään luovuutta ja joustavaa ajattelua – taitoa nähdä laatikon ulkopuolelle. Jos olet tällä hetkellä tyytyväinen työtilanteeseesi, oletko koskaan pohtinut, mitä muuta työtä voisit tehdä? 

Asiat, joita ei voi suunnitella

Kaikkiin asioihin ei pysty itse vaikuttamaan. Työuralla voi tulla vastaan erilaisia kriisejä: yt-neuvotteluja, työttömyyttä, uupumusta, sairastumista, yllättäviä muutoksia omalla toimialalla jne. Myös henkilökohtaisen elämän kriisit vaikuttavat usein urasuunnitteluun. Uralla etenemisen aikataulua ei aina pysty suunnittelemaan etukäteen.  

Hyvä itsetuntemus auttaa kohtaamaan ja käsittelemään yllättäviä asioita. Jos muutostilanteisiin on varautunut ennakoivan urasuunnittelun keinoin, ei joudu kriisitilanteessakaan tyhjän päälle ja välttyy paniikkiratkaisuilta, jotka saattavat kaduttaa myöhemmin. Vastoinkäymiset ja kriisit ovat tärkeitä oppimisen ja kasvun paikkoja. Kun on selvinnyt pahimman vaiheen ohi, voi oivaltaa monenlaista uutta itsestään. 

On tärkeää huomata, että ennakoimattomat asiat voivat olla myös myönteisiä: Yllättäen saattaa tarjoutua mahdollisuus uralla etenemiseen tai uusien haasteiden vastaanottamiseen. Urasuunnittelu on myös taitoa nähdä mahdollisuuksia ja tarttua niihin!

Sattuma suosii valmistautunutta mieltä.

Louis Pasteur
Milla Helaakoski
Milla Helaakoski

Femmeworksin vieraskynäkirjoittaja
Urapsykologi
Instagram: @urapsykologi

Kerrothan meille, jos pidit tästä tekstistä – voit antaa sille taputuksen.

Tutustu myös muihin blogiteksteihin

Työt tökkii – mikä avuksi?

Femmeworksin kuluvan kauden teemana on ollut työn merkityksellisyys. Vilma kirjoitti aiheesta osuvasti ja havaitsi, että loppujen lopuksi merkitys lähtee rakentumaan yksilön arvoista käsin. Tiedämme, että merkityksellisyyden kokemus auttaa viihtymään töissä ja lisää hyvinvointia. Kun työ on mielekästä ja merkityksellistä, on tuottavuuskin parempi. Aihe herättää välillä soraääniä: ei se työpaikka mikään huvipuisto ole, kuulkaas! Jurottajille tiedoksi, että työn merkityksellisyydestä ja työssä viihtymisessä ei ole siitä kysymys, onko töissä mahdollisuus pelata pingistä. Ja tiedättekös, joidenkin työpaikka on huvipuisto.

Merkitystä merkityksettömään – Näkökulma Simon Sinekin Find Your Why’sta

Olen aina ajatellut, että haluan työni tuntuvan merkitykselliseltä. Mutta ei minusta tullut lääkäriä, sairaanhoitajaa tai palomiestä – kuinka edes voisin tuntea työni merkitykselliseksi? Erityisesti vallitsevassa maailmantilanteessa olen myös kyseenalaistanut työn merkitystä elämässä yleensäkin. Yhdessä päivässä se kaikki voidaan kuitenkin viedä pois, ja olemme etuoikeutettuja voidessamme edes jollain tavalla keskittyä vaikkapa töihin tai opiskeluun tälläkin hetkellä.

Femmeworksin Roosa, Jenny ja Janina kahvilassa

Työpaikan vaihto edessä? Nappaa uudessa työssä aloittaneen vinkit talteen

Muistatko, miltä työpaikan vaihto tuntuu? Se jännitys, kun et ole vielä tavannut tulevia tiimikavereitasi. Tai se odottava tunne, kun haluat jo kääriä hihat ja päästä hommiin, mutta perehdytykset ovat pahasti kesken, joten olisi hyvä malttaa vielä pieni hetki. Jotkin asiat yllättävät uuden työn aloittamisessa joka kerta, mutta tiettyyn ajattelumalliin virittäytyminen sujuvoittaa aloitusta.

Leave a Reply