Tavoitteilla kohti hyvinvointia

Femmeworksin kuluvan kauden teema on kutkuttavan mielenkiintoinen. Uskon, että moni yhteisömme jäsenistä on kiinnostunut motivaatiosta ja tavoitteiden asettamisesta sekä niiden saavuttamisesta. Toisaalta taas jotkut voivat kokea jatkuvan eteenpäin puskemisen myös kuluttavana. Yleisesti on ollut havaittavissa hustlauskulttuurin hiipuminen, quiet quitting -ilmiö ja ihmisten tarve vetää rajoja työn ja vapaa-ajan välille. Voisiko motivaation ylläpitämisessä ja tavoitteiden asettamisessa käytettäviä työkaluja soveltaa myös oman hyvinvoinnin kehittämiseen ja lisäämiseen työelämässä tapahtuvan kehitystyön sijasta? Vastauksen tiedämme: totta kai voi!

Lähtökohtien määrittäminen

Siinä missä työelämän tavoitteet tulevat yleensä osin ulkopuolelta firman kasvutavoitteita mukailevaksi, on omien hyvinvointitavoitteidesi päätösvalta vain ja ainoastaan sinulla. Joskus voi olla, että sitä oleellisinta kehitettävää osa-aluetta on vaikeaa tunnistaa. Netistä löytyy onneksi monia erilaisia testejä, joiden avulla voit kartoittaa niitä osa-alueita, jotka kaipaavat eniten huomiota. Tai ehkä olet jo tunnistanut haasteita, joiden ratkaisemiseen haluaisit keskittyä. Seuraamalla Femmeworksiä Instagramissa löydät vinkkejä, joilla pääset hyvin tavoitteiden asettamisessa alkuun. 

Itsekurilla hankalien hetkien yli

Olipa hyvinvointitavoite sitten mikä tahansa, kuten riittävän ja laadukkaan yöunen saanti tai kasvisten lisääminen ruokavaliossa, ei tapojen muutos ole yksinkertaista. Liskoaivoissamme hyvinvointia varten tehtävät toimenpiteet voivat olla tylsiä ja tuntua rajoittavilta. Aikuisaivot taas tunnistavat niiden tarpeellisuuden ja tietävät niiden kantavan hedelmää pitkässä juoksussa. Meillä on olemassa valtavasti informaatiota esimerkiksi siitä, miten tärkeää uni on hyvinvoinnillemme ja miten voimme itse parantaa unenlaatua ja varmistaa sen riittävä määrä. Mutta muistammeko tämän, kun olisi aika sulkea somet ja mennä ajoissa nukkumaan – myös viikonloppuisin? Motivaation ylläpitämisessä ja tavoitteiden saavuttamisessa tarvittava itsekuri olisi ainakin minulle näissä tilanteissa enemmän kuin tervetullutta! 

Merkityksellisyyden tarve uusien tapojen juurruttamisessa

Synkkinä hetkinä, kun liskoaivomme huutavat luovuttamista tai tunnemme olevamme hukassa, on hyvä ottaa aikalisä ja pohtia sitä perimmäistä syytä, miksi olemme tätä kyseistä muutosta tekemässä. Bloggaajakollegani Vilma kirjoitti tästä maaliskuussa osuvasti. Find your why. Miksi olet tätä muutosta tekemässä? Ja kun uudet tavat on saatu juurrutettua arkeen, voi ottaa työstettäväksi uusia asioita. Haluan myös muistuttaa pysähtymään ja miettimään, mitä kaikkea olet jo saavuttanut. Olen huomannut, että kun on päämäärätietoinen, unohtuu joskus se itse matka ja mitä on jo tehty. Kiitollisuus on pehmeä päänalunen ja sen lisääminen olisikin aika hyvä tavoite.

Oletko sinä asettanut tavoitteita hyvinvoinnin näkökulmasta?

Katja Oksisto
Katja Oksisto

Femmeworksin bloggaaja

Kerrothan meille, jos pidit tästä tekstistä – voit antaa sille taputuksen.

Tutustu myös muihin blogiteksteihin

Palkkaneuvottelut edessä? – Nappaa Saana Rossin vinkit talteen

Femmeworks järjesti viime viikolla Palkkaneuvottelut & Urakehitys -tapahtuman. Asiantuntijavieraaksi tapahtumaan oli kutsuttu HR- ja rekrytointialan vaikuttaja Saana Rossi. Saana on tunnettu myös puhujana, neuvonantajana ja hallitusammattilaisena. Saanan esikoisteos Rekrytoija julkaistiin vuonna 2018, ja tällä hetkellä hän työstää toista kirjaansa.

Vieraskynä: Voiko omaa uraa suunnitella?

Urasuunnittelu-termi voi herättää ristiriitaisia ajatuksia: Voiko omaa uraa suunnitella, kun kaikkeen ei kuitenkaan voi itse vaikuttaa? Kannattaako suunnitelmia tehdä useamman vuoden päähän, vai olisiko parempi antaa elämän kuljettaa?

Työt tökkii – mikä avuksi?

Femmeworksin kuluvan kauden teemana on ollut työn merkityksellisyys. Vilma kirjoitti aiheesta osuvasti ja havaitsi, että loppujen lopuksi merkitys lähtee rakentumaan yksilön arvoista käsin. Tiedämme, että merkityksellisyyden kokemus auttaa viihtymään töissä ja lisää hyvinvointia. Kun työ on mielekästä ja merkityksellistä, on tuottavuuskin parempi. Aihe herättää välillä soraääniä: ei se työpaikka mikään huvipuisto ole, kuulkaas! Jurottajille tiedoksi,…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s