
Kieltäytyminen nähdään usein lähtökohtaisesti negatiivisena asiana – ihan turhaan.
Tämän jutun luettuasi osaat sanoa ei työpaikalla niin, että sekä sinulle että toiselle osapuolelle jää tilanteesta puhtaasti hyvä fiilis!
Ensin: miksi kieltäytyminen työpaikalla on meille usein haastavaa?
Ihmisten auttaminenhan on lähtökohtaisesti ihanaa, palkitsevaa ja kivaa. Nautimme siitä, että meiltä pyydetään apua. Onhan se kivaa, kun joku kokee, että juuri me osaamme auttaa heitä ratkomaan ongelmansa!
Pettymysten tuottaminen taas on lähtökohtaisesti kurjaa. Siksi voi tuntua hankalalta kieltäytyä auttamasta ihmistä, joka pyytää apua tehtävään, jota hän ei itse osaa, ehdi, voi tai jaksa tehdä.
Kieltäytyminen nostaa helposti pintaan negatiivisia tunteita
Toisinaan kieltäytymiseen voi liittyä myös syyllisyyttä, pelkoa tai stressiä – esimerkiksi silloin kun ylimääräistä tehtävää tarjoaa pomo, asiakas tai hamuamasi ylennyksen päällä istuva johtaja, johon haluat tehdä vaikutuksen.
”Jos kieltäydyn, saanko hankalan tyypin maineen ja lähtöpassit yrityksestä? Saanko heittää hyvästit palkankorotukselle? Tuleeko enää uusia tilaisuuksia vastaan?”
Pelko johtaa pahimmillaan siihen, että varmistelemme, joustamme ja venymme jatkuvasti vähän liikaa. Sen sijaan, että luotamme omaan asiantuntijuutemme, annamme itsestämme helposti koko ajan vähän liikaa taklataksemme orastavan huijarisyndrooman tai epävarmuuden.
Olet oman työsi paras asiantuntija
Kieltäytymisessä on pohjimmiltaan kyse siitä, että asetat ja pidät kiinni rajoista, jotka auttavat sinua keskittymään juuri oleellisimpaan, kaikista tärkeimpään työhön.
Oletko koskaan miettinyt sitä, että mitä enemmän joustat ja annat muilta pöydällesi valuvien sälähommien viedä huomiotasi ydintehtävistäsi, sitä vaikeampaa työsi hoitamisesta kunnialla tulee? Tai sitä, että mitä väsyneempi olet jatkuvasta joustamisesta, sitä vähemmän sinulla on energiaa asioille, jotka oikeasti koet tärkeiksi?
Pointti on siis se, että kun osaamme kieltäytyä oikeissa paikoissa, luomme itsellemme mahdollisuuden sanoa oikeille asioille HELL YES!
Mitä saat kun kieltäydyt
Anna tämän upota mieleesi hetken aikaa… koska tämä on todellakin se kieltäytymisen ydin: Sanomalla ei sanot nimittäin tosiasiassa KYLLÄ jollekin muulle: kiinnostavammille työtehtäville, omalle ajallesi, kiireettömyydelle.
Luot siis mahdollisuuden esimerkiksi:
…saada valmiiksi ne tehtävät, jotka olit suunnitellut tähän päivään.
…lähteä ajoissa kotiin lasten luokse.
…aloittaa vihdoin sen säännöllisen harrastuksen, jonka olet haaveillut aloittavasi sitten kun saat työajat kuriin.
Yhdellä oikein asetellulla sanalla tuot rauhaa omaan tekemiseen ja varmistat, että sinulla on enemmän rauhallista aikaa keskittyä juuri oleellisimpaan työhön – siis esimerkiksi juuri niihin hommiin, joilla teet vaikutuksen pomoosi ja ansaitset lisävastuita työhösi.
Miten oppia sanomaan ei?
Kieltäytymisestä saa tehtyä itselleen helpompaa vastaamalla kahteen peruskysymykseen: miksi kieltäydyt ja miten teet sen fiksusti.
Kevyeltä tuntuvaan, aikaansaavaan työelämään kuuluu oleellisesti se, että säännönmukaisesti kieltäydyt tehtävistä, projekteista ja omista mahtaviltakin tuntuvista ideoista, jos ne eivät vie sinua suorinta tietä kohti omia tavoitteitasi.
Kun tiedät miksi sanot ei, tulee vastaan sellainenkin piste, jossa tuntuu hölmöltä suostua mihinkään ylimääräiseen. Silloin kieltäytymisestä tulee niin luontevaa, että siitä jää molemmille osapuolille hyvä fiilis.
Näin kieltäydyt työpaikalla ilolla ilman vaikeuksia
Treenaamalla kieltäytymisestäkin tulee positiivista. Alkuun pääsemiseksi nappaa tästä mukaan kolme tapaa kieltäytyä tehtävistä ilolla:
1. Kieltäydy empaattisesti
“Sä tiedät, että autan sua yleensä mieluusti missä vaan, mutta tällä kertaa en voi venyä tähän.”
“Harmi kun kysyit näin myöhään, olisin mieluusti auttanut, mutta nyt olen jo lähdössä kotiin / lopettelemassa työpäivää / lupautunut toiseen juttuun.”
Halutessasi kieltäytymistä voi pehmittää tarjoamalla toista aikaa: “mutta ensi viikolla mulla on aikaa jeesiä, jos tää on vielä silloin ajankohtaista.”
Huom. Tietysti vain silloin, jos sulla tosiaan on ensi viikolla aikaa auttaa. Muuten pitäydy ekassa lauseessa, se riittää varsin hyvin yksinkin.
Treenaamalla kieltäytymisestäkin tulee positiivista.
2. Kerro tilanteesi avoimesti
Meillä ihmisillä on usein paljon enemmän yhteistä kuin uskommekaan – joskus se vaan unohtuu työelämän rattaiden puristuksissa. Meitä kaikkia joskus väsyttää, harmittaa, turhauttaa tai kutsuu aivan kaikki muut asiat kuin uudet työtehtävät ja se on ok myös kertoa ääneen:
“Lupasin mun lapsille, että olen tänään ajoissa kotona, joten en ehdi tohon enää tarttumaan.”
“Mun työtunnit karkaa nyt jo käsistä, joten tähän on nyt mahdotonta suostua.”
“Mä en tänään saa enää itsestäni mitään järkevää irti, kokeillaanko joku toinen päivä paremmalla energialla?”
3. Ehdota toista tapaa saada asia tehtyä
Avunpyytäjä ei aina itsekään ole miettinyt pyyntöään loppuun asti, joten on hyvä idea varmistaa, mitä pyytäjä todella tarvitsee ja haluaa saada aikaiseksi. Ehkä oikea apua löytyy jostain muualta?
“Valitettavasti en ehdi nyt kirjoittaa blogitekstiä meidän sivuille, mutta mielelläni annan ideoita aiheeseen tai haastattelun kirjoittajalle tekstin pohjaksi.”
“Sori tohon en tänään voi tarttua, mutta mulla on 15 min aikaa sparrailla sua eteenpäin asian kanssa jos se auttaa!”
Aina paras keino ei toki ole tarjota omaa aikaa avuksi lainkaan, vaan ohjata kysyjä tehokkaamman avun piiriin:
“Voit etsiä avun intrasta. Näillä hakusanoilla pääset eteenpäin: _____”
Tähän kieltäytymiseen sisältyy vastaus ‘en voi auttaa juuri nyt’, mutta toisella muotoilulla vältyt suoralta kieltäytymiseltä JA autat kysyjää eteenpäin. Win-win!
Aseta rajasi ja kieltäydy ilolla!
Kieltäytymisen opettelun tärkein ydin on tämä: kun opit sanomaan ei, et kieltäydy pelkästään käsillä olevasta pyynnöstä. Kun homma sujuu, kieltäydyt ilolla aikasi hyväksikäytöstä, turhasta kiireestä ja liian kuormittavasta työelämästä!
Olisiko siis aika sanoa ei uupumiselle ja KYLLÄ energiselle työelämälle?
Emma Mieskonen
Femmeworksin vieraskynäkirjoittaja
Työn hallinnan valmentaja
Instagram / LinkedIn
Emma auttaa asiantuntijoita menestymään työelämässä uupumatta ja rakentamaan työpäiviä, joiden jälkeen riittää energiaa. Tutustu Emman palveluihin täällä.
Kerrothan meille, jos pidit tästä tekstistä – voit antaa sille taputuksen.
Tutustu myös muihin blogiteksteihin
Palkkaneuvottelut edessä? – Nappaa Saana Rossin vinkit talteen
Femmeworks järjesti viime viikolla Palkkaneuvottelut & Urakehitys -tapahtuman. Asiantuntijavieraaksi tapahtumaan oli kutsuttu HR- ja rekrytointialan vaikuttaja Saana Rossi. Saana on tunnettu myös puhujana, neuvonantajana ja hallitusammattilaisena. Saanan esikoisteos Rekrytoija julkaistiin vuonna 2018, ja tällä hetkellä hän työstää toista kirjaansa.
Tavoitteilla kohti hyvinvointia
Femmeworksin kuluvan kauden teema on kutkuttavan mielenkiintoinen. Uskon, että moni yhteisömme jäsenistä on kiinnostunut motivaatiosta ja tavoitteiden asettamisesta sekä niiden saavuttamisesta. Toisaalta taas jotkut voivat kokea jatkuvan eteenpäin puskemisen myös kuluttavana. Yleisesti on ollut havaittavissa hustlauskulttuurin hiipuminen, quiet quitting -ilmiö ja ihmisten tarve vetää rajoja työn ja vapaa-ajan välille. Voisiko motivaation ylläpitämisessä ja tavoitteiden asettamisessa…
Vieraskynä: Voiko omaa uraa suunnitella?
Urasuunnittelu-termi voi herättää ristiriitaisia ajatuksia: Voiko omaa uraa suunnitella, kun kaikkeen ei kuitenkaan voi itse vaikuttaa? Kannattaako suunnitelmia tehdä useamman vuoden päähän, vai olisiko parempi antaa elämän kuljettaa?