
Vieraskynä: Voiko omaa uraa suunnitella?
Urasuunnittelu-termi voi herättää ristiriitaisia ajatuksia: Voiko omaa uraa suunnitella, kun kaikkeen ei kuitenkaan voi itse vaikuttaa? Kannattaako suunnitelmia tehdä useamman vuoden päähän, vai olisiko parempi antaa elämän kuljettaa?

Työt tökkii – mikä avuksi?
Femmeworksin kuluvan kauden teemana on ollut työn merkityksellisyys. Vilma kirjoitti aiheesta osuvasti ja havaitsi, että loppujen lopuksi merkitys lähtee rakentumaan yksilön arvoista käsin. Tiedämme, että merkityksellisyyden kokemus auttaa viihtymään töissä ja lisää hyvinvointia. Kun työ on mielekästä ja merkityksellistä, on tuottavuuskin parempi. Aihe herättää välillä soraääniä: ei se työpaikka mikään huvipuisto ole, kuulkaas! Jurottajille tiedoksi, että työn merkityksellisyydestä ja työssä viihtymisessä ei ole siitä kysymys, onko töissä mahdollisuus pelata pingistä. Ja tiedättekös, joidenkin työpaikka on huvipuisto.

Merkitystä merkityksettömään – Näkökulma Simon Sinekin Find Your Why’sta
Olen aina ajatellut, että haluan työni tuntuvan merkitykselliseltä. Mutta ei minusta tullut lääkäriä, sairaanhoitajaa tai palomiestä – kuinka edes voisin tuntea työni merkitykselliseksi? Erityisesti vallitsevassa maailmantilanteessa olen myös kyseenalaistanut työn merkitystä elämässä yleensäkin. Yhdessä päivässä se kaikki voidaan kuitenkin viedä pois, ja olemme etuoikeutettuja voidessamme edes jollain tavalla keskittyä vaikkapa töihin tai opiskeluun tälläkin hetkellä.

Työpaikan vaihto edessä? Nappaa uudessa työssä aloittaneen vinkit talteen
Muistatko, miltä työpaikan vaihto tuntuu? Se jännitys, kun et ole vielä tavannut tulevia tiimikavereitasi. Tai se odottava tunne, kun haluat jo kääriä hihat ja päästä hommiin, mutta perehdytykset ovat pahasti kesken, joten olisi hyvä malttaa vielä pieni hetki. Jotkin asiat yllättävät uuden työn aloittamisessa joka kerta, mutta tiettyyn ajattelumalliin virittäytyminen sujuvoittaa aloitusta.

Takaisin kiinni liikuntaharrastukseen – näin onnistut
Onko sinulle käynyt koskaan niin, että työ imaisee mukaansa totaalisesti ja havahdut ajan mittaan siihen, että aiemmin tutut liikuntarutiinit ovat vain kaunis muisto? Tai ehkä elämäntilanteesi on kokenut myllerryksen ja arjen tutut rutiinit ovat menneet kokonaan uusiksi. Olipa syy mikä tahansa, voi liikuntarutiinien luominen tai niiden uudelleen herättely tuntua hankalalle.

Läsnäolo voimavarana (työ)elämässä – 7 vinkkiä hyvinvointiin
Oma teemani tälle vuodelle on tietoisen läsnäolon kehittäminen ja henkiseen hyvinvointiin panostaminen. Siksi halusin syventyä aiheeseen enemmän myös työelämän näkökulmasta. Kiireisen ja ajoittain stressaavankin arjen keskellä on tärkeää pysähtyä hetkeen. Uskonkin, että se mahdollistaa myös kestävämpää urakehitystä. Tässä postauksessa esille nousevat teemat kuitenkin toimivat ehdottomasti myös työelämän ulkopuolella!

Vanhemmuuden ja työn roolien kannattelu vaatii oman hyvinvoinnin tukemista
Nykyisessä ja tulevaisuuden työelämässä tarvitaan nippu taitoja, joita ei opeteta koulussa eikä urakoulutuksissa. Eikä ihmekään, sillä osa taidoista liittyy lähtökohtaisesti johonkin helposti epämiellyttäväksi koettuun tunteeseen tai asiaan. Niitä ei kuitenkaan pidä säikähtää. Päin vastoin – pääsemällä sinuiksi myös negatiiviseksi koettujen asioiden ja tunteiden kanssa pystyy kehittämään itseään ja toimintaansa aivan uudelle tasolle.

Tilannekatsaus 2021: mitä uranaisille kuuluu?
Kartoitimme teidän upeiden uranaisten hyvinvointia näin vuoden päätteeksi. Kyselyssä oli neljä eri aihealuetta: arki ja elämäntavat, palautuminen, työyhteisö ja johtajuus sekä työn palkitsevuus ja merkityksellisyys. Sen lisäksi, että suoritamme katsauksen hyvinvointiinne ja työtyytyväisyyteenne, jaamme vinkkejä, miten voisit voida ensi vuonna vielä paremmin!

Viisi asiaa työelämästä, joita kukaan ei kertonut sinulle aiemmin
Nykyisessä ja tulevaisuuden työelämässä tarvitaan nippu taitoja, joita ei opeteta koulussa eikä urakoulutuksissa. Eikä ihmekään, sillä osa taidoista liittyy lähtökohtaisesti johonkin helposti epämiellyttäväksi koettuun tunteeseen tai asiaan. Niitä ei kuitenkaan pidä säikähtää. Päin vastoin – pääsemällä sinuiksi myös negatiiviseksi koettujen asioiden ja tunteiden kanssa pystyy kehittämään itseään ja toimintaansa aivan uudelle tasolle.

Tulevaisuuden työelämä Harvard-lasit päässä
Lähdimme hakemaan tulevaisuuden työelämä -teemaan täysin uutta näkökulmaa Atlantin toiselta puolelta. Haastattelimme Rosanna Katajaa, taloustieteen ja politiikan opiskelijaa Harvardista. Mitä tulevaisuuden työelämän taitoja Harvardissa arvostetaan?

Tulevaisuuden johtajat
Johtajat ovat niitä henkilöitä, joilla on pelisilmää tehdä oikeat peliliikkeet. He seuraavat, missä pallo liikkuu, syöttävät sitä muille, eivätkä he pelkää ottaa koppia kun pallo syötetään heille päin. Mitä muuta vaaditaan tulevaisuuden johtajilta?

Sivutoiminen yrittäjyys – mahdollisuus sinun näköiseesi työelämään
Tulevaisuuden työelämä on kuin karkkilaatikko, josta haluaisi poimia niin montaa lajia, kuin itseään vain huvittaa. Mahdollisuuksia on paljon, joten miksi tyytyä kokeilemaan vain yhtä? Onkin mahtavaa löytää oma intohimo, jonka parissa haluaa työskennellä päivittäin seuraavat vuosikymmenet. Kaikille se ei kuitenkaan ole itsestään selvää, eikä nykypäivän työelämässä edes kovin yleistä.

Vieraskynä: Oman osaamisen tunnistaminen auttaa löytämään itselle sopivia urapolkuja
Moni törmää oman osaamisen tunnistamisen ja sanoittamisen vaikeuteen työnhakutilanteessa: Miten kerron työhakemuksessa tai -haastattelussa omasta osaamisestani niin, että erotun muista hakijoista? Miten tuon esille omia vahvuuksiani ja taitojani?