Tulevaisuuden työelämä Harvard-lasit päässä

Femmeworksin kahden kuukauden teemaa, joka on tällä kertaa ollut tulevaisuuden työelämä, on tarkasteltu monista eri näkökulmista käsin. On puhuttu esimerkiksi johtajuudesta, sivutoimisesta yrittäjyydestä ja tekoälystä. Halusin itse saada teemaan aivan uuden näkökulman ja lähdin hakemaan sitä Atlantin toiselta puolelta, Rosanna Katajalta, taloustieteen ja politiikan opiskelijalta Harvardista.

Harvardissa arvostetaan verkostoitumista, sosiaalisia taitoja ja yrittäjyyttä

Rosannalla oli jo lukioaikana ollut ajatus siitä, että haluaa opiskella ulkomailla. Kipinä Yhdysvalloissa opiskelulle tuli hänen vierailullansa Columbian yliopistossa American Studies -kurssilla lukiossa.  

Opinnot alkoivat koronan aikana, mutta online-opintojen jälkeen Rosanna pääsi vihdoin paikan päälle. Harvardissa on päässyt tapaamaan todella paljon uusia ihmisiä, kokemaan uutta ja kuulemaan kansainvälisten opiskelijoiden kokemuksia. Opiskelu on ollut ennen kaikkea mielenkiintoista. Harvardissa korostuu verkostoituminen, sosiaaliset taidot sekä yrittäjyyttä arvostetaan paljon.

’’Ihmiset ovat täällä oikeasti aika tavallisia. Harvard kuvataan Hollywood-leffoissa niin, että täällä kaikki on jotain Albert Einsteineja, mutta suurin osa meistä täällä on suhteellisen tavallisia. Ainoa ero varmaan on, että kaikki ovat todella motivoituneita ja tulevat mielenkiintoisista lähtökohdista.’’

Epätäydellisyys ja priorisointitaidot kunniaan

Rosannan tärkeimmät opit Harvardissa eivät ole olleet ydinfysiikkaa, vaan ihan perusasioita. Niitä on kuitenkin hyvä korostaa, koska ne ovat hyvin lähellä meidän jokaisen arkea. Kenties voi myös ajatella, että nämä ovat myös niitä vaikeimpia asioita sisäistää – koska niitä opetetaan vielä Harvardissakin. 

Rosanna on oppinut, että missään ei voi olla täydellinen eikä tarvitsekaan. Itselleen tulee myös olla armollinen, sillä priorisointi on välillä vaikeaa. Ympärillämme tapahtuu koko ajan niin paljon kaikkea, jossa haluaisi olla mukana. Näin ollen priorisointiin pitää yrittää panostaa parhaansa mukaan ja ottaa myös itselle aikaa. Rosanna nostaa tulevaisuudessa korostuviksi taidoiksi luovuuden ja joustavuuden, sillä tulevaisuus on epävarmaa ja siihen sopeutuminen auttaa pärjäämään. Myös omista arvoista kiinni pitäminen on tärkeää. Esimerkiksi Suomessa ollaan totuttu kuuntelemaan auktoriteettia ja halutaan miellyttää kaikkia ilman, että uskaltaa sanoa oman mielipiteensä tai lähteä muuttamaan olemassa olevia rakenteita.

Avaako niche-ala ovet tulevaisuuden työelämään?

Harvardin opiskelijoilla on paljon erilaisia mielenkiinnon kohteita ja he haluavat opiskella “niche-aineita” kuten eri kieliä ja kulttuureita (pääaineena voi olla esim. South Asian Studies, Folklore and Mythology). Todella iso osa loppujen lopuksi päätyy opiskelemaan esimerkiksi matematiikkaa, taloustiedettä tai tekniikkaa, koska näistä löytyy todennäköisemmin työpaikkoja ja saa parempaa palkkaa.

Rosanna kertoo opiskelijoiden olevan luottavaisia siihen, että Harvardin papereilla ovet aukeavat valmistumisen jälkeen. Monet ovat myös todella rohkeita ja haluavat perustaa yrityksiä ja työskentelevät sen eteen jo koulussa.

’’Olen myös itse suhteellisen luottavainen ja uskon, että kaikki järjestyy tavalla tai toisella.’’

Harvardin opiskelijoiden pääainevalinta-aiheesta voi lukea lisää Rosannan vinkkaamasta mielenkiintoisesta artikkelista Are Harvard students all the same?

Työharjoittelut ja järjestötyö täyttävät harvardilaisten CV:t

1.   Harvardissa on oma Office of Career Services, jossa saa apua CV:n ja hakukirjeiden tekoon. Urasuunnittelun ohjausta ei ole virallisesti, mutta valloilla olevaan kulttuuriin pääsee nopeasti kiinni.
2.   Työharjoittelut ovattodella tärkeässä asemassa, sillä monille on tärkeää saada työkokemusta mahdollisimman aikaisin. Etenkin kesällä, sillä Harvardissa on yli 3 kuukautta lomaa. Rosanna oli itse viime kesänä työharjoittelussa Brittien parlamentissa Labour puolueen kansanedustajalle. 
3.   Opiskelijajärjestöt ovat isossa roolissa. Suurin osa harvardilaisista on mukana useammassa järjestössä ja hakevat niissä luottamustehtäviin. Toiminnasta saa hyvin johtajuuskokemusta, jonka voi laittaa CV:seen. Rosanna on itse mukana Harvard Undergraduate Law Review’ssa, Global Research and Consulting Groupissa ja Women in Business -organisaatiossa.

Harvardissa voi aina vaihtaa suuntaa

Harvardissa korostetaan myös joustavuutta. Pääainetta voi vaihtaa suhteellisen vapaasti, mikä on iso osa ajattelutapaa: on hyvä kokoeilla ja aina voi vaihtaa suuntaa. Voitaisiinko siis todeta, että ovet aukeavat pienin askelin, erilaisia reittejä testaillen? Kun panostaa sosiaalisiin taitoihin ja kasvattaa verkostoaan, voi löytää luottamustehtävän. Siinä kerrytetty kokemus voi taas auttaa saamaan harjoittelupaikan ja niin edelleen. 

Rosannan mainitsema joustavuus on mielenkiintoinen pointti, sillä myös organisaatio – tässä tapauksessa yliopisto – voi näyttää omalla esimerkillään, miten joustaa ja siten siirtää toimintatavan myös opiskelijoihin. Uusiin tilanteisiin sopeutuminen ja muutoksen tekeminen korostuvat varmasti tulevaisuudessa yhä enemmän. Harvardin ideologiassa korostuu myös pehmeiden taitojen (soft skills) opettaminen kovien rinnalla.

’’Ei pidä mennä tekemään jotain työtä vaan sen takia, että se on turvallinen valinta. Harvardissa ollessa minuunkin on iskostunut ajatus, että jokaisella on mahdollisuus olla johtaja ja muuttaa maailmaa. Harvard puhuu paljon siitä, kuinka se haluaa kouluttaa tulevaisuuden johtajia ja maailman muuttajia.’’

Rosanna ihannoi rohkeita ihmisiä, jotka tekevät sitä mistä pitävät ja ovat omia itsejään. Ehkä se on tärkein taito tulevaisuudessa.

Anna Kähäri
Anna Kähäri

Femmeworksin bloggaaja

Kerrothan meille, jos pidit tästä tekstistä – voit antaa sille taputuksen.

Tutustu myös muihin blogiteksteihin

Palkkaneuvottelut edessä? – Nappaa Saana Rossin vinkit talteen

Femmeworks järjesti viime viikolla Palkkaneuvottelut & Urakehitys -tapahtuman. Asiantuntijavieraaksi tapahtumaan oli kutsuttu HR- ja rekrytointialan vaikuttaja Saana Rossi. Saana on tunnettu myös puhujana, neuvonantajana ja hallitusammattilaisena. Saanan esikoisteos Rekrytoija julkaistiin vuonna 2018, ja tällä hetkellä hän työstää toista kirjaansa.

Tavoitteilla kohti hyvinvointia

Femmeworksin kuluvan kauden teema on kutkuttavan mielenkiintoinen. Uskon, että moni yhteisömme jäsenistä on kiinnostunut motivaatiosta ja tavoitteiden asettamisesta sekä niiden saavuttamisesta. Toisaalta taas jotkut voivat kokea jatkuvan eteenpäin puskemisen myös kuluttavana. Yleisesti on ollut havaittavissa hustlauskulttuurin hiipuminen, quiet quitting -ilmiö ja ihmisten tarve vetää rajoja työn ja vapaa-ajan välille. Voisiko motivaation ylläpitämisessä ja tavoitteiden asettamisessa…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s